Fiskbuljong

0 Comments | oktober 25, 2011

Var lite noga när du silar buljongen..

Varför inte testa att göra din egna fiskbuljong, gör en laddning och frys in överbliven buljong i lagom stora burkar. Använd fiskrenset som blir över när du har färsk fisk….

– Cirka 500 gram fiskben och det går bra att ha med huvudet, men då utan gällar då det kan ge bismak
– 1 purjolök
– 1 fänkål
– en halv bit rotselleri
– 2 morötter
– Körvel, dragon, persilja och gräslök

  1. Skala och hacka grönsaker för att få ut så mycket smak som möjligt, men man kan också hacka lite som man vill det ska ändå silas bort sedan.
  2. Skölj fiskbenen i vatten tills vattnet inte grumlar sig längre.
  3. Lägg i fiskben och grönsaker en kastrull och fyll upp med vatten, så att det täcker och lite till. Gör en liten kryddpåse med körvel, dragon, persilja och gräslök.
  4. Från att buljongen kokat upp ska den koka i 18 minuter på medelvärme och skummas med en slev, om vattnet inte täcker benen fyll på med mera.
  5. Sätt buljongen åt sidan, låt svalna lite och sila noga av buljongen i en ny kastrull.
  6. Fiskbuljongen kokas sedan ner till cirka hälften salta och smaka av.

Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

”Citatet”
Man känner aldrig sig så rik som när man plockar ut färskt bröd ur ugnen.
-Ernst Kirchsteiger
%d bloggare gillar detta: