Grilltips

0 Comments | mars 11, 2012

Kö på grillen.. här med rökspån för en riktig BBQ..

Här är lite tips inför din grillning som jag samlat på mig under åren, det finns säkert dom som tycker att mina tips är helt uppåt väggarna. Men varje sann grillkock har sina tips och knep, har du något trevligt tips dela gärna med dig av dom.

Allmänna tips

  • Tänd grillen i tid det är glöden du ska grilla på, det tar ca 20minuter att få en bra glödbädd.
  • Ha något tilltugg vid grillen som man kan äta, är man för hungrig så jäktar man på grillningen för mycket.
  • Maten ska grillas och inte brinna, brinner det så får köttet gärna en bränd smak även om det ser bra ut.
  • Värm gallret ordentligt, så slipper du att köttet fastnar.
  • Var inte rädd att grilla lite större köttbitar, tar längre tid men blir saftigare.
  • Är du osäker på när det är klart, börja använda termometer, det är inte ett tecken på svaghet nuförtiden använder proffsen också termometer.
  • Ta inte köttet från grill till tallrik, låt köttet mellanlanda på en bit hushållspapper under lite folie för att vila i 8 – 10 minuter.
  • När du grillar grönsaker, grilla dom hela och dela dom efteråt.
  • Var inte rädd att testa olika och nya saker på grillen, tar man det lugnt och låter glöden jobba så blir det mesta bra.
  • Det viktigaste för att lyckas vid grillen är ändå att passa det som ligger på grillen hela tiden, så se till att allt annat är klart först eller att ni är flera som hjälps åt.
  • Ha inte glöd under hela gallret, spara en plats som du kan lägga köttet ovanpå om det blir för varmt.
  • Grilla inte kylskåpskallt låt ingredienserna stå framme minst en halvtimme innan du lägger dem på grillen.
  • Ha gärna en blomspruta till hands och spreja på kol eller fisk som tar eld.
  • Använder du grillspett av trä, glöm inte att blötlägga dom i minst en timme först.
  • Det är en myt att man bara ska vända köttet en gång under grillning, vänd och marinera för ökad smak och jämnare grillning.
  • Om det är fettkanter på köttet lägg då snitt tvärs igenom, så drar det inte ihop sig vid grillning.
  • Lägg inte för mycket på grillen samtidigt, det finns en risk att man kväver glöden då.
  • Samlas alla runt grillen och ha trevligt, det är så tråkigt när någon står själv vid grillen utan kontakt av resten av sällskapet.

 Mer om marinad, rubb & glaze

– Mer om att grilla fisk

 Mer om att grilla kött

– Hur tänder man grillen?

– Hur gör man äkta BBQ?

– Mer om att grilla grönsaker

– Här hittar du alla grill recept

Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

”Citatet”
Aptiten är verkligen otacksam. Ju mer du gör för att tillfredsställa aptiten, desto fortare överger den dig.
-Dansk ordspråk
%d bloggare gillar detta: