Potatis i olika former

0 Comments | juni 24, 2012

En av varianterna på sidan med läcker västerbottenost som smält över potatisen

Potatis är gott till maten men kan lätt bli lite enformig, här är lite olika trevliga varianter att servera till som gör det lite roligare.

Varm potatissallad med sesamfrön

– 900gram Färskpotatis tvättad och i bitar
– 300gram Rödbetor skalade och i bitar
– 2st Gula lökar i klyftor
– 2st Gröna paprikor i bitar
– 300gram Cocktailtomater utan grön kvist kvar
– Rapsolja
– 0,3dl Vittvinsvinäger
– 20ml Sesamfrön som rostas lite i en varm stekpanna
– Salt
– Svartpeppar

1. Kör paprika, tomater och lök på en plåt med lite olja på 220 i ca 15 -20minuter
2. När de har fått färg ta ur dem ugnen och gör likadant med potatisen och rödbetorna i ca 25 -30minuter
3. När de är klara så vänder man ihop alla grönsaker med lite salt, svartpeppar, olja, sesamfrön och vinäger
4. Smaka av och servera..

Ugnsgrillade rotsaker med spenat

– 0,8kg Potatis i bitar
– 0,5kg Morötter skalade och i bitar som potatisen
– 5ml flyttande honung
– 5ml Vittvinsvinäger
– 1,5näve Babyspenat
– Svart peppar
– Salt
– Rapsolja

1. Lägg potatis och morötter på en ugnsplåt och ställ i ugnen på 220 i ugnen i ca 25minuter
2. När potatis och morötter är klara ta ur dom och blanda med salt, peppar, honung och vinäger
3. Precis innan servering blanda med babyspenaten.. Servera

Västerbotten spetsad rostad nypotatis

– 800gram Färsk/nypotatis gärna så små som möjligt och tvättad
– 3st Tomater i klyftor
– 1st Gul lök i klyftor
– 2dl Västerbottenost
– Rapsolja
– Salt
– Svart peppar

1. Lägg potatisen, tomat och löken på en plåt med lite olja
2. Ställ den i ugnen på 220° i ca 25 minuter tills allt fått lite färg och potatisen är mjuk
3. Stäng ugnen ta ut potatisen, salta samt peppra och vänd försiktig allt
4. Häll på västerbottenosten och ställ in i ugnen utan värmen på i några minuter så att osten smälter
5. Ta ut och lägg upp… servera

Papa arrugadas

– 1kg Färskpotatis så små du kan finna
– salt
– Vatten

1. Tvätta potatisen
2. Lägg den i vatten som saltats så att det smakar som salt hav
3. Koka den mjuk och häll sedan av vattnet
4. Ställ den lite på plattan igen så att det blir helt torrt i grytan.. servera

Den här gången så serverade jag en grillad korv till, men salladen fungerar till mycket.

Tomat och potatissallad med färsk lök och fetaost

– 700gram Färskpotatis tvättad och kokt samt skivad
– 5st Tomater skivade
– 3st Späda morötter skalade och skivade med en osthyvel
– 1st Gul lök skivad
– 1st Grön paprika strimlad
– 250gram Fetaost
– 40ml Rapsolja
– 20ml Vittvinsvinäger
– Salt
– Svart peppar

1. Blanda olja och vinäger med salt samt peppar
2. Blanda försiktigt tomat, morötter, lök och paprika, ha sedan i potatisen och vänd försiktigt
3. Slå på vinägerblandningen på salladen och låt den dra i ca 30minuter eller medan du grillar
4. När salladen ska serveras smulas fetaosten på toppen…

Tomatbakad färskpotatis

– 800gram Färskpotatis kokad
– 3st Tomater tärnad
– 15ml Vittvinsvinäger
– 15ml Olivolja
– Flingsalt
– Svart peppar

1. Blanda färskpotatisen med tomaten
2. Häll på olja och vinäger
3. Krydda med salt och svart peppar och vänd allt försiktigt
4. Ställ det i mitten på grillen och låt det stå där i 50 minuter med köttfärslimpan enligt anvisning nedan.

Härliga färger med den gyllene oljan i botten, gott, enkelt och nyttigt.

Medhelhavsinspirerad ugnsstekt potatis med tomat, paprika och lök

– 900gr Potatis i skivor
– 1ask Cocktailtomater i skivor
– 1st Gul lök i halvmåne skivor
– 1st Röd snackspaprika i skivor
– Olivolja
– Flingsalt
– Färsk basilika

1. Lägg potatisen på en plåt med tomater, löken och paprikan, häll på lite olivolja och vänd försiktigt.
2. Ställ in i ugnen på 225° i 15minuter, ta ur potatisen och vänd försiktigt ställ tillbaka i ca 10 minuter till.
3. När potatisen fått färg ta ut den och lägg upp, häll lite olivolja på, lite flingsalt och några läckra basilikablad.
4. Servera och njut av lite medelhavskänsla..

Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

”Citatet”
Man känner aldrig sig så rik som när man plockar ut färskt bröd ur ugnen.
-Ernst Kirchsteiger
%d bloggare gillar detta: