Köttbuljong

2 Comments | oktober 25, 2011

Grunden till en härlig kött buljong..

Hemgjord buljong på köttben är en god grund till bla god sås, köttbuljong kan du reducera  (koka ner) till mer koncentrerad smak som då blir köttfond kokar du den ännu mera får du en kött glace när den kallnar och stelnar.

ca 3-4 liter hemgjord köttbuljong

– 1 kg köttben
– 1 morot
– 1 gul lök
– 2 klyftor vitlök (valfritt)
– 1 purjolök
– 1/4 rotselleri
– 1 lagerblad
– 4 pepparkorn
– 0,5 tsk salt
– 1 msk tomatpuré
– 0,5 tsk timjan
– 4 stjälkar persilja eller 0,5 dl grovhackad persilja

Du kan även lägga i grönsaker som håller på att bli dåliga, har du några kött rester kan man lägga i det också. 

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg upp köttbenen i en långpanna, tillsätt tomatpuré och blanda runt. Sätt in benen i ugnen i ca 30 minuter så att de bryns och får en fin brun yta
  3. Rensa, skölj, skala och dela grönsakerna i stora tärningar.
  4. Ta ut benen och lägg i en stor kastrull – stor nog att få plats med benen och grönsakerna som du tillsätter samt vatten som du fyller upp med så att det täcker ben och grönsaker.
  5. Koka upp köttbuljongen och ta bort skummet med jämna mellanrum
  6. Lägg i lagerblad, salt, peppar, timjan samt persilja.
  7. Låt köttbuljongen sjuda på låg värme utan lock i minst två timmar. Den kokar då ihop till en tjockare konsistens, får smak och blir mer koncentrerad. Fyll på med vatten om det går under benen
  8. Lyft upp benen och släng dem.
  9. Passera resten av buljongen genom en sil (ex. trådsil eller silduk) och tryck och mosa genom buljongen.
  10. Häll tillbaka buljongen i kastrullen och värm den – nu kan du använda buljongen eller koka ner och koncentrera smaken ännu mer.

 

Comments (2)

  1. posted by Johan on 11 september, 2013

    Hur länge kan man spara köttbuljongen/fonden?

      Svara
    • posted by Patric on 11 september, 2013

      Hej Johan!
      Buljongen håller i ca en vecka i kylen men du kan med fördel frysa ner den i en istärningsform, som du sedan tar fram och använder direkt i såsen, grytan eller vad du nu lagar till för gott.

        Svara

Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

”Citatet”
Det finns ingen kärlek mer uppriktig än kärleken till mat
-George Bernard Shaw
%d bloggare gillar detta: