Lite olika trevliga och annorlunda såser att servera till..

0 Comments | juni 24, 2012

Men en god sås till så blir upplevelsen ännu större..

En stor del av en maträtt handlar om det som serveras till och här hittar man några annorlunda och spännande såser att servera till köttet, fisken eller fågeln,  så testa något nytt att servera till och kanske finns det en ny favorit här.

Grön sås

– 1näve Ruccola
– 1näve Babyspenat
– 1/2näve Gräslök
– 4ml Vittvinsvinäger
– 5ml Olja
– 0,5dl Vatten
– 2st Tomater
– Salt

1. Mixa allt ihop ordentligt
2. Smaka av med salt
3. Servera..

Pestokräm

– 4dl Matlagnings yoghurt
– 35ml Pesto som man kan göra själv som här eller köpa färdig
– 1dl Riven parmesan
– 15ml Rapsolja
– Salt
– Svartpeppar

1. Blanda ihop allt ordentligt, smaka av och ställ i kylen minst 30 minuter så smakerna får smälta ihop
2. Innan servering vispa upp allt ordentligt och servera till köttet

Mangochilisås

– 1st Mango skalad och bara frukt köttet
– 1dl Apelsinjuce
– 5ml Vittvinsvinäger
– 10ml Rapsolja
– 1/2cm Röd chili utan vitt kött och kärnor
– 2st Vitlöksklyftor
– Salt

1. Lägg samtliga ingredienser i en mixer, alt mixa med en handmixer
2. Mixa tills man har fått en slät sås
3. Smaka av med salt och servera..

Senapssås

– 35ml Stark söt senap
– 2dl Gräddfil
– Några strå gräslök

1. Blanda senap och gräddfil ordentligt
2. Hacka gräslöken och blanda i den
3. Smaka av och servera….

Mangosalsa

– 1st Mango skalad och i små tärningar
– 1st Gul lök I små tärningar
– 1cm Chili
– 1st Tomat fint hackad
– 3ml Vittvinsvinäger
– Salt

1. Blanda mango, lök, chili och tomat ordentligt
2. Häll i vinäger och smaka av med salt
3. Låt dra i minst 30minuter servera

Korianderyoghurt

– 3dl Matlagnings yoghurt
– Färsk koriander efter smak
– Salt

1. Blanda yoghurt med koriander
2. Salta och smaka av låt sedan dra i minst 30minuter

Starka såsen

– 8st Tomater i bitar, jag tog sådana som nästan var lite övermogna
– 1st Gul lök i bitar
– 3st Vitlöksklyftor i bitar
– 1st Röd Chili ta bara bort toppen kärnorna ska vara med
– 1st Grön Chili ta bara bort toppen kärnorna ska vara med
– 1st Röd paprika utan kärnhus i bitar
– 1dl Tomatpuré
– 15ml Socker
– 5ml Matolja
– Salt
– 3ml Maizena utblandat i lite vatten

1. Mixa samtliga ingredienser ordentligt
2. Lägg dom i en kastrull
3. Låt allt puttra ihop tills det får en tjockare sås konsistens, det tar minst en timme så ha tålamod och låt den mogna ordentligt.
4. Smaka av och häll på en burk för förvaring i kylskåpet

BBQ-sås

– 2dl Tomatketchup
– 1dl Chilisauce
– 30ml Senap
– 1dl Tomatpuré
– 5st Tomater i bitar
– 1/2 gul lök i bitar
– 2st Vitlöksklyftor i bit
– ca 4cm Grön chili eller efter smak
– 5ml Lök pulver
– Salt
– lite lite Liquid smoke
– 15ml Rapsolja
– 15ml Strösocker

1. Lägg alla ingredienser utom salt och liquid smoke i en mixer, har du en handmixer så blanda i lite åtgången när du mixar
2. Smaka av med salt och ha i lite liquid smoke, dela upp 1/3 i en skål resten till revbenen.

Röd grönsakssky

– 1st Gul lök i bitar
– 3st Vitlöksklyftor i bitar
– 3 Tomater i bitar
– 3 St Morötter skalad och i bitar
– 35ml Tomatpuré
– 6dl Vatten
– 5ml Vittvinsvinäger
– Salt
– Vitpeppar
– Olja

1. Fräs vit och gul lök i olja och när den mjuknat fräs med tomatpurén
2. Lägg i tomaten och morötter och låt det också fräsa lite innan vattnet slås på
3. Koka upp allt och låt vattnet dunsta ner till ca 4dl och och grönsakerna mjuknat helt om vattnet tar slut innan fyll på så att du har ca 4dl
4. När allt har mjuknat mixa allt ordentligt till en puré
5. Sila det genom en finmaskig sil till en ny kastrull
6. Späd på lite med vatten tills den får rätt konsistens
7. Låt det koka upp och smaka av med vinäger, salt samt vitpeppar
8. Servera

Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

”Citatet”
Blåbär är jättegott, för det är sylt i dom.
-Björn, 5år
%d bloggare gillar detta: