Våra recept är inte bara ett recept..

By : | 2 Comments | On : augusti 8, 2011 | Category : Hur funkar det?, Jobb inlägg, Matlagning, Recept

Recept arbete i Matilda

Som så många andra moderna verksamheter idag så har vi datorer till hjälp för vissa uppgifter i köket, vårt system heter Matilda det är ett planerings och ekonomi system för kök. För att det ska fungera fullt ut så måste allt som vi tillagar finnas med som ett recept i systemet, sedan spelar det ingen roll om det är något så enkelt som en grönsallad eller något mer avancerat som en Thailänds kycklinggryta receptet måste alltid vara där. Våra recept ligger sedan till grund för vad som beställs hem, tillagnings planering och för själva tillagningen av rätten. Recepten följs till punkt och pricka vad det gäller innehåll men vi är inte ett själlöst kök som bara lagar maten utan eftertanke, våra kockar ansvarar för att kryddningen blir bra och att det smakar bra. För att få till det så det finns gott om svängrum med kryddningen för att kocken ska få till det där lilla extra, dock så måste receptets innehåll alltid följas exakt för att patienter, gäster, restauranger & avdelningar ska kunna lita på vad som står där.

En kock ansvarar för sitt receptet och sätter en signatur på receptet när hon/han är nöjd, men för att vara säkra på att det är riktigt bra så har vi som rutin att minst en kock till provsmakar. Våra recept fungerar även som en del av våran egenkontroll, receptet följer med från att råvaran kommer in i köket tills receptet är färdiglagat och lämnar huset. Här står när maten ska serveras, portionsstorlekar, mängder och vi noterar tillagningsdag, vem som tagit emot råvaran, tillagande kock och provsmakande kock även nedkylnings temperaturerna noteras på receptet. Recepten sparar vi sedan i tre veckor, det gör att vi enkelt kan spåra oss tillbaka och se ett händelseförlopp… Med andra ord våra recept är inte bara ett recept

Print Friendly, PDF & Email
Share This Post!

Comments (2)

  1. posted by Harald on 29 mars, 2012

    Imponerande, logistik på hög nivå!

      Svara
    • posted by Patric on 29 mars, 2012

      Tackar! mycket logistik är det, allt för att få tid för härlig matlagning. 🙂

        Svara

Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

”Citatet”
Ibland tycker man att det är synd att man inte har bröd hemma för då kunde man ha gjort en leverpastejmacka om man haft leverpastej.
-Okänd
%d bloggare gillar detta: