すき焼き Sukiyaki på mitt sätt

Härligt gott och hyfsat enkelt om man gillar att arbeta med kniven...
En rätt jag åt mycket förr som fallit i glömska men som åter kom fram i mitt huvud idag när jag var i affären, en klassisk Japansk rätt som det förmodligen finns lika många varianter på som människor i Japan.
Jag gör en mycket smakrik buljong som man sedan kokar kött och läckra grönsaker i, jag lägger även i lite nudlar som ger det lite mer mättnads känsla. Rätten äts med pinnar och serveras med två skålar på varje plats, en med ägg och en med soya där man kan doppa grönsakerna eller köttet i när man äter.
Sukiyaki själva buljongen
– 1st Solovitlök pressad
– 1l Vatten
– 15ml Fishsauce
– 2dl Röttvin
– 15ml Vinäger
– 60ml Fond
– 1dl Japansk soya
– 2st Grönsaksbuljong tärningar
– Rapsolja
1. Fräs vitöken i olja och när den fått färg lägg i allt annat och låt koka upp.
2. Låt puttra i 10 minuter, sedan är den klar för att läggas i grönsaker och kött
Köttet och grönsakerna
Här är det fantasin som sätter stopp jag tog idag fransyska som jag skivade tunt och förkokade mört, sedan var det morötter, sockerärtor, röd paprika, purjolök och vitkål allt strimlat i tändstiks stora strimlor och blomkål som var i små buketter och sist hade jag i äggnudlar. Du kan ha i vad du vill tänk på att det ska vara smått och lägg i det som ska puttra längst i buljongen först, kom ihåg att det inte behövs så mycket av varje sort det fyller på bra med så mycket olika saker..

Lite jobb med kniven innan.