Loader

炒锅 på husets sätt

By : | 0 Comments | On : 20 augusti, 2011 | Category : Hemma i köket, Matlagning, Recept, Roligheter

Att woka eller inte woka.. det är frågan

Jag har haft turen att jobba med en kock från Kina för ett antal år sedan, han var en klippa på wokat och åter wokat. Man skulle kunna säga att om det skulle stekas så var det inga problem, andra saker som tex.våra svenska grytor var lite jobbigare. Men att se honom med två stekspadar steka pannkakor på två stycken stora stekbord, var inget annat än ett sant nöje uj uj som det gick undan. Lite som en trollkonstnär fick han allt som wokades att smaka otroligt gott, han använde woken lite som våran pytt i panna och han är den enda som jag känner som lyckats återanvända pannkakor i ny form i just en wok.

Han lärde mig att det ska vara väldigt varmt och gott om olja, inte för mycket i pannan så att det kallnar och börjar koka. Men den stora hemligheten ligger i woksåsen, som är den sista piffen innan rätten är klar och tillsätts precis innan det är klart. Woksåsen är en asiatisk kocks signum och är ofta väldigt hemlig, men jag lyckades luska ut lite om innehållet. Men det är även i woksåsen som många asiatiska kök tillsätter den för mig bannlysta kryddan glutamat, den förhöjer smaken och kan få det mesta att smaka gott genom att tilltala det sjätte sinne kallat unami.

Jag kännde redan igår att det var dags för en wok, otroligt enklelt att göra egentligen och tar inte lång stund. Kvällens wok vart med fläskkött med en härlig kokos inramning, den vart en succé och även vår extra gäst tog om.Här kommer ett recept på woken som räckte till 3 storätare, 2 normalätare, 2 barn och två matlådor:

 • 1kg Fläskkaré
 • 2st Gröna paprikor
 • 1knippe Salladslök
 • 1pkt Mini majs
 • 1knippe Små morötter
 • 1brk Vattenkastanjer
 • 1pkt Ägg nudlar
 • Ingefära
 • Salt
 • Svart peppar

Wok såsen 
1brk Kokosmjölk
1msk Fishsauce
1msk Äkta soya
1msk Hallonvinäger
2msk flytande Honung

1, Börja med att täcka nudlarna i kokande vatten, dom ska inte kokas innan utan det räcker med att slå på vattnet.

2 Gör woksåsen genom att blanda allt ordentligt, smaka av den men kom ihåg att den ska vara aningen salt för nudlarna behöver det. (går bra att piffa upp den med chili, citrongräs och vad man nu kan vilja ha i)

3, Jag valde att woka mitt strimlade kött i två omgångar, jag vill att det ska vara riktigt varmt i woken hela tiden. Krydda köttet med salt, ingefära och peppar direkt, ta upp det och håll det varmt.

4, Sedan tar du grönsakerna och wokar, jag började med det hårdaste som var morötter. Woka dom en liten stund innan det är dags för skivade vattenkastanjer. Efter en kort stund la jag i resten av grönsakerna som jag gjort bitar av, när grönsakerna fått färg blanda jag i köttet lite fort. Sedan så upp med allt igen ur pannan och håll det varm.

5, I med ny olja och i med nudlarna som du låtit rinna avordentligt, stek dom lite innan du häller tillbaka kött och grönsaker.

6, När det är blandat är det dags att hälla i woksåsen, rör om och blanda ordentligt utan att ha sönder nudlarna.

Nu är det bara att servera den härliga woken, självklart så ska den ätas med pinnar och inget annat. Har du ingen wokpanna kan du använda en stekpanna, tänk på värmen och att inte ha i för mycket så att det kokar.

Print Friendly, PDF & Email

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  Aptiten är verkligen otacksam. Ju mer du gör för att tillfredsställa aptiten, desto fortare överger den dig.
  -Okänd
  %d bloggare gillar detta: