Loader

25 år är väl ingen ålder.. eller kanske för en rulltårta?

By : | 0 Comments | On : 16 december, 2011 | Category : Baka, Hemma i köket, Hur funkar det?, Matlagning, Privata inlägg, Recept, Tankar

Ändbiten som jag tycker är godast skär man bort för att snygga till rulltårtan.. mums

I flera medier kan man läsa om rulltårtan som köptes in 1986 till lucia och blivit liggande i kylskåpet, och så här 25 år senare provsmakas för att upptäcka att det enda problemet är att den är lite torr. Det är ju helt otroligt att den har hållit i alla dessa år utan att mögla eller bli dålig, enligt livsmedelsverket kan faktumet att rulltårtan är torr och söt förklara varför bakterier inte fått fäste i den.

Jag är ingen bakfantast tyvärr men just rulltårta är jag en fena på att baka och har gjort så sedan jag var 8 år, kommer ihåg hur jag ofta överaskade mina föräldrar med nybakad rulltårta efter någon långpromenad med hunden.

Så jag tänkte att jag kunde dela med mig av mitt fantastiska enkla rulltårtsrecept, jag har gärna hemgjord äppelmos eller jordgubbar som man krossar och blandar med lite socker för att det inte ska bli så sött men du fyller med valfri läckra fyllning och rullar ihop.

Rulltårta med äppelmos som fyllning

– 3 ägg
– 2 dl strösocker
– 2 dl vetemjöl
– 2 tsk bakpulver
– ½ dl mjölk
– 2 dl äppelmos eller fast sylt t.ex. jordgubbssylt, hallonsylt etc

1. Sätt ugnen på 250°  så att den är varm när du du vispat ihop smeten.
2. Vispa ägg och socker pösigt, gärna med elvisp.
3. Rör ner bakpulvret först sedan mjölet försiktigt.
4. Sist i med mjölken till en jämn smet.
5. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna.
6. Grädda mitt i ugnen i 250 grader i 5 minuter.
7. Stjälp direkt upp tårtan på bakplåtspapper, från början sockrade jag bakplåts pappret men det har jag slutat med för att hålla sockret lite nere.
8. Låt kakan svalna en aning och bred på fyllningen och rulla ihop.
9. Lägg rulltårtan med skarven ner och låt svalna innan den skärs i bitar.

Länkar till historierna om 25 åringen DN.se SvD.se Aftonbladet.se

Print Friendly, PDF & Email

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  Ett glatt leende gör varje måltid till en fest.
  -A P Herbert
  %d bloggare gillar detta: