Loader

Kan två fiender göra bra affärer med varandra?

By : | 0 Comments | On : 1 september, 2011 | Category : Hur funkar det?, Jobb inlägg, Tankar, Utveckling

Tänk att att få handla det man vill..

Upphandlingar är en ständig diskussion inom den offentliga köksvärlden, i en demokratisk värld ska allt vara rättvis och alla ska ha samma möjligheter. Det är ju inte så mycket att orda om och man kan ju inte annat än att hålla med, men när det kommer till upphandling så har den skapat ett virrevarv av lagar och regler som alla letar efter hål i för att kunna få sin vilja igenom. 

Tanken på den offentliga upphandlingen har ett gott syfte och som en gång i tiden skapades för att slippa missförtroende för offentliga uppköp, där folk misstänktes för att vara köpta, mutade och gangna den leverantör som gav bäst gåvor. Jag tror dock att det visserligen fanns rötägg, men dom flesta tror jag skötte sig bra och vår svenska avundsjuka misstog strävan av bra affärsrelationer som mutor. För självklart vill jag kunna känna min leverantör veta vad han går för och vad som jag kan förvänta mig av honom, idag så träffar du knappt din leverantör utan allt styrs av tunga dokument som alla går igenom ordentligt för att veta vad som gäller. Att göra affärer med sin fiende brukar inte fungera och det är lite så som man ser på varandra idag via upphandlingarna, borta är samtalen där man löser problem tillsammans och kan gemensamt hitta lösningar som gagnar både köpare och säljare. Jag är övertygad om att om dialogen finns är det mycket lättare att hitta vägar till bättre krav på djurhållning och rätt kvalitet, för varför har man lättare på den privata marknaden att hitta vägar till kraven för sina livsmedel om inte för att dialogen finns.

Nu ser det ut som det gör och vi måste börja hitta vägar som gagnar alla, från oss som jobbar i köken till grossisterna och sist våra svenska bönder oavsett om det är djur eller grönsaker.  Omöjligt är det inte men jag tror inte att med regelverk som kräver avdelningar med jurister för att kunna handla kommer att göra det lätt, för verkligheten finns inte på ett papper i en pärm utan i en gryta i ett kök.

Nu är inte allt nattsvart och det börjar finans med mer dialoger även vid offentliga upphandlingar, och vi har flera goa leverantörer som vi har bra samarbete med vilket jag uppskattar. Vad det gäller kraven för att skapa en bättre och hållbar framtid för våra djur och naturen, är alla med på tåget även leverantörer frågan är bara vem som ska betala och personligen tycker jag att vi alla ska hjälpa till att göra det. För när det kommer till framtiden för våran jord och för djurens välbefinnande, så är det inte vi som ska vara vinnarna utan det är naturen och djuren.

Tidigare inlägg om upphandling

Apropå artikel i Restaurangvärlden

 

Print Friendly, PDF & Email

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  Man ska äta för att leva och inte leva för att äta.
  -Italiensk ordspråk
  %d bloggare gillar detta: