Loader

Ahh du vill ha den där.. då får du den här!!

By : | 0 Comments | On : 22 augusti, 2011 | Category : Hur funkar det?, Jobb inlägg, Matlagning, Tankar, Utveckling

Inte bara att handla, först ska lagen följas.

Vi leker med tanken att du går in i affären och hittar en härlig fin knippe med nyskördade morötter, mmm det vattnas i munnen och du känner riktigt det spröda krispett i munnen. Du sträcker dig fram och ska ta tag i morötterna, precis då så sträcker expediten sig fram flyttar på dom och sträcker fram en påse med fjolårets stora morötter -Varsågod dom här får du handla, det är dom du har upphandlade.

Kanske lite överdrivet men för oss som jobbar i köken i offentliga Sverige känns det inte helt sällan såhär, vi har idag ett regelverk kring upphandlingar som ibland gör att det känns som snudd på omöjligt att handla det man vill ha. Jag kommer ihåg när jag började min karriär i köket, då ringde man upp sin leverantör pratade med en trevlig säljare sa vad man ville ha och tillsammans så hittade man rätt både pris och kvalitetsmässigt. Eller som när jag var kökschef på en Restaurang i centrala Västerås, så begav jag mig till grönsakshandlaren tittade på ”mina” grönsaker som dom sedan levererade till köket. Men okej i dom volymer som vi handlar så skulle det inte fungera, men idag så behövs det det jurister och proffs på upphandlingar för att först skapa ett avtal som binder oss vid visa råvaror.

Tanken en gång i tiden var nog helt rätt att ha en kontroll på att alla  leverantörer skulle få samma chans att leverera, tyvärr så har nog både sidorna under åren misskött sig och skapat denna nästintill omöjliga situation. Tyvärr så har även vår EU gemenskap slagit sig lite fel på just livsmedelssidan till våra offentliga kök, för oss att handla råvaror till köket ställs samma krav som om vi köpte in ett 25 st JAS plan. Detta ställer även till det för våra mindre leverantörer som lokala grönsaksgrossister, dom får det svårt att få tid och råd att lämna in anbuden som kan vara både svåra och tar tid att jobba med. Detta ställer till det även när det kommer till att ställa krav som att vi vill ha lokalt, närodlat, Svenskt och följandet av Svenska djurlagar, eftersom alla inom EU ska kunna lämna ett anbud får man inte fråga på ett sätt som gör att alla inte kan lämna. Men jag hoppas att det löser sig snart till vår Svenska landsbygds bästa, och att vi kommer att kunna ställa kraven och bestämma vad vi vill servera till våra patienter.

Idag så skyller alla på varandra och man misstror allt som den andra gör vid en upphandling, sällan så går det smidigt och alltför ofta får man göra om. Personligen så vill jag ha en leverantör att kommunicera med, som ser våra behov och har vett att förstå att det är vi som är kund för om vi kan samarbeta så kan vi alltid ha bra råvaror när vi lagar våran mat. Kommer ihåg en diskussionsträff med en av våra leverantörer och dess offentliga kunder, jag var helt ny i ett offentligt kök och såg fram mot diskussionerna. Men den glädjen togs fort bort från mig, och övergick i en ilska för något liknande hade aldrig en leverantör sagt till mig. Det berättades att vi skulle komma ihåg att man minsann inte tjänade några pengar på oss, och att vi skulle vara tacksamma att man ville leverera till oss. Det satt punkt på diskussioner och det var nog så som man såg på sina kunder, men han som sa det har gått i pension och det har blivit mycket bättre.

Men jag vet vad vi vill jobba med för råvaror i Sveaköket och det är åt det hållet vi styr nu kanske sakta men säkert, ljuset finns i tunneln och dom  flesta av våra leverantörer är idag bra att jobba med.

En länk om upphandling på Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  Gårdagens tidning! det är bara något man äter fish and chips ur.
  -Amy Winehouse
  %d bloggare gillar detta: