Loader

Allt är inte olja som glimmar..

By : | 0 Comments | On : 30 november, 2011 | Category : Hur funkar det?, Jobb inlägg, Matlagning, Privata inlägg, Tankar, Utveckling

Olja från min bänk hemma, jag låter den stå framme i rumstemperatur.

Läser i SvD.se om olja och då är det den som vi använder allt mer i våran matlagning, olja som fyller mer och mer hyllplatser i butiken och är lika svår vald som när man köper vin. Det är precis som med så mycket annat som vi betalar bra för det är mycket fusk i oljeranchen, men nu verkar det som om att det inte riktigt nått fram till våra hyllor i butikerna och det mesta som säljs är bra olja. Men ett varningens finger mot billiga ”finare” oljor ska ändå lyftas, personligen så är jag ett stor fan av vår svenska rapsolja som finns i lite olika smaker och prisklasser.

Personligen så använder jag ofta rapsolja att steka i men det är då viktigt att man jobbar på att ha rätt värme, för oljan blir väldigt varm och kan lätt bränna maten använd inte heller för mycket så den blir friterad. Man kan även kombinera lite olja och smör för att få en bra stekyta med härlig smak av smör, använd inte den dyrasrte oljan till stekningen utan välj en som är lite mitt emellan.

Du kan steka i vilken olja som helst, olivolja går hur bra som helst men nackdelen är att den bara tål temperaturer till ca 190grader, sedan börjar den ryka och smakar då rätt beskt. Vid lägre temperaturer passar den bättre!
Rapsolja tål högre temperaturer och just därför kanske den överlag är bättre för stekning. Både raps- och olivolja har mest enkelomättade fetter vilket gör att de funkar bra, de fleromättade däremot är sämre för stekning och kan tappa sina goda egenskaper t ex majs- och solrosolja.

Man pratar om rök punkten på olika oljor och det är den temperatur vid vilken oljan börjar ryka, sedan så börjar den att brytas ner och matlagningsegenskaperna går förlorade samt smakar inte lika bra. Visserligen så håller olja längre om man förvarar den i mörker eftersom ljus kan bryta ner oljan, men ha mindre flaskor framme så att du använder den istället för att man glömmer bort den i ett skåp.

Print Friendly, PDF & Email

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  Det är långt mellan kokkonst och näringsvetenskap, på samma sätt som det är långt mellan älskogskonst och insemination.
  -Jens Bang
  %d bloggare gillar detta: