Loader

Allt är inte vad du tror att det är…

By : | 0 Comments | On : 16 juli, 2011 | Category : Hemma i köket, Jobb inlägg, Matlagning, Privata inlägg, Tankar

Restaurang recept?

Ibland blir man lite skrämd över hur lurade vi blir som konsumenter, har tre bra exempel som jag träffade på i en helt vanlig livsmedelsaffär. Vi börjar med när jag bestämde mig för att ikväll ska det grillas kycklingfilé, den färska var slut och jag begav mig mot frysdisken. Kycklingfilé fanns det gott om i olika varianter, började med att ta en som var lite billigare och läste på innehållet. Fy järnspikar tänkte jag när jag läste att 20% av kycklingen inte var kyckling utan vatten och salt, mörmarinad kallas det för och enligt mig är enbart där för att få en billigare produkt. Nä tänkte jag får bli en svenska kronfågels kycklingfilé den kan man lita på, ha ha så fel man kan ha här hittade jag inte bara salt och vatten här fanns följande innehåll ”Kycklingfilé 80%, vatten, salt, socker, antioxidanter (E 301, E 331), konserveringsmedel E 262” hur rätt känns det för en kycklingfilé?

Exempel två hittade jag i på en hylla i butiken, det var Restaurang Jensens Bofhus egna bearnaisesås. En klassiker som varje riktigt restaurang gör själva av enkla råvaror, som är äggula, vinäger, smör, dragon, körvel, vitpeppar, salt och cayenepeppar. Den går inte att värma och ska serveras ljummen, kanske därför som den inte går att göra annat än själv i köket. Jensens är dock av en annan åsikt där deras bearnaissås tycks innehålla en väldans massa olika saker, kolla gärna på bilden längst upp som är Jensens recept. Sedan har dom mage att säga att det är som att ta restaurangen hem, finns ingen restaurang med självrespekt som serverar något dyligt är min åsikt.

Exempel tre är våran folkkära maräng som är enkel att göra, vispa äggvita hårt med socker ställ i en ljummen ugn i någon timme och sedan är det klart. Förr så gjorde man marängen av vitan i köket som ofta vart över från majonnäs och bearnaise, man använde sig av eftervärmen i ugnarna över natten. Men nu till butikens maränger titta på  innehållet nästa gång du handlar, det är bara sockret som är gemensamt med det ”riktiga” receptet. Det är skrämmande när man börjar kolla vad det är vi köper i tron om att det är något annat, om du börjar titta på innehållet när du handlar kommer du garanterat få några aha upplevelser.

Jag hör det även på jobbet ibland hur folk tror att saker ska vara, för i butiken när man handlar en färdig vara så är det så. Men när man gör saker från grunden i köket så blir det inte likadant, det är inte för att man gör fel utan för att dom riktiga råvarorna har dom egenskaperna. Det finns idag människor som inte tycker om riktigt potatismos, för man är bara van att äta pulver. Vi har dom som har problem med pannbiffarna som är hemmagjorda, för i dom köpta som man är van att äta är det mindre med kött och inblandat  potatismjöl och bindemedel som gör dom mera lätttuggade. Får säkert anledning att återkomma till mer detta senare, men nu så ut och läs innehålls förteckningar..

Print Friendly, PDF & Email

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  Gud ger oss nötterna, men han knäcker dem inte till oss.
  -HC Andersen
  %d bloggare gillar detta: