Loader

Älskling hämtar du en filé ur gristrädet?

By : | 0 Comments | On : 31 augusti, 2011 | Category : Hur funkar det?, Jobb inlägg, Tankar, Utveckling

Om 10 år räknar man med att det ska finnas odlad filé..

Forskare i Stockholm jobbar idag på att odla fram mänskliga organ, som ska fungera som reservdelar vilket är en god gärning. Samtidigt så funderar man hur man kan vidare utveckla det och kanske få fram livsmedel i form av kött, där blir jag mer tveksam över syftet och har svårt att förstå tanken. Visst kan man tänka sig ur miljösynpunkt att det skulle vara bra, men är det verkligen djurens fel att miljön ser ut som den gör? eller helt plötsligt finns det mat till alla och vi kan utrota svälten, det finns redan mat till alla idag men vi väljer att slänga åtskilliga ton för att du och jag ställer för höga krav på våra livsmedel och den så kallade globala marknaden ska tjäna pengar.

För mig blir det mer en rolig sak för forskare att pyssla med, och för multinationella stor företag som ser möjligheten att fimpa våra bönder ett helt led av producenter i syfte att tjäna mer pengar. Precis så som man nyligen upptäckte att stora amerikanska köttföretag ”sponsrar” forskningen kring LCHF, är jag övertygad om att samma typer av krafter finns med och sponsrar den gren i forskningen som jobbar på kött forskningen.

I en teoretisk värd så är kött bara kött, i verkligheten finns det kött och det finns kött. Köttet smakar olika beroende på kvalitet, foder, vart djuren är uppfödda och hur man tar hand om köttet efteråt. Att man kan få fram en köttliknande produkt i ett laboratorium tror jag säkert, men att få fram de smaker som finns tack vare yttre omständigheter känns inte möjlig. Jag tror att risken blir att den används till produkter som tex billiga färsrätter där man enkelt kan få det att smaka mer med ännu mera tillsatser. Eller så blir dom precis som man redan ser på marknaden i billiga köttprodukter ”marinerade”, som gör köttet både saftigare smakrikare med hjälp av onaturliga tillsatser.

Mer om forskningen i DN.se

Print Friendly, PDF & Email

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  Problemet med att äta italiensk mat är att fem-sex dagar senare är man hungrig igen.
  -George Miller
  %d bloggare gillar detta: