Annorlunda sås till vilt, surdegsbaguette och fransk potatissallad

Den franskinspirerade potatissalladen med dragon och vitlök
Igår så var det överraskningskalas för en god vän, vi var några familjer som valde att inte nöja oss med att gratta på facebook. Så i hemlighet planerade vi att komma och fira med lite gott att äta och dricka, för att göra det enklare så delade vi upp saker att göra till en något fransk inspirerad buffé med exotiska inslag som ett litet knytis.

Rökt älghjärta som jag smakade för första gången
Med en jägare i gänget så vart valet på kött enkelt han fixade en älgrostbiff och rökt älgkalv hjärta, jag skulle göra såsen till och den ville jag göra lite annorlunda så det ledde till en dragondoftande morotssås.
Även en sallad som skulle vara lite matigare som tillbehör låg på vår lott, vilket resulterade i en potatissallad med lite mer smak för att passa till vilt.
Vår födelsefirande vän fick även i uppdrag att baka några franska baguetter när vi kom, vi fixade dock till degen hemma som kom färdigjäst och klar för utbak.
Dragondoftande morossås
– 5st Morötter skalade och i bitar
– 1st Gul lök i bitar
– Liten bit ingefära
– 8dl Vatten
– 2st Grönsaksbuljongtärningar
– 10ml Honung
– 8mlMaizena
– Dragon
– Salt
– Vitpeppar
1. Lägg alla grönsakerna i vattnet med buljongen, låt allt koka ner till du har halva mängden vätska och håll den mängden.
2. Alla grönsakerna ska koka sönder och vara riktigt mjuka, ta fram mixerstaven och gör en riktig sås av allt.
3. Sila sedan allt så att du får en jämn och fin sås, som man häller tillbaka i en kastrull låter koka upp
4. Rör ut maizenan i lite vatten och red såsen genom att hälla i det där
5. Smaka av med salt, peppar, honungen och dragon.. Servera gärna till något viltkött
Fransk potatissallad
– 1kg Färskpotatis, kokas och delas
– 1st Liten påse salladsmix
– 1/3 st Honungsmelon i tärningar
– 1st Ask cocktailtomater delad på mitten
– 1/2st Gurka i bitar
– 3st Äggulor
– 20ml Senap
– 10ml Vittvinsvinäger
– 3dl Rapsolja
– 3st Klyftor vitlök pressad
– Salt
– Vitpeppar
– Dragon
1. Blanda en dressing först där man rör ihop äggula, senap och vinäger ordentligt
2. Slå på olja sakta under omrörning, när all olja är i smaksätter man med vitlök, salt, peppar och dragon.
3. Blanda först potatisen med dressingen
4. Sedan blandar man potatisen med resten av grönsakerna och sist med salladsmixen
5. Låt dra i minst 1h.. servera

Baguetterna alldeles nybakade och ljumna...
Surdegs baguette
Del ett
– 100 gram vetesur
– 5gr Jäst
– 4dl Vatten
– 5dl Vetemjöl special
– 1,5dl Grahamsmjöl
Börja med att blanda mjöl, vatten, jäst och vetesur, täck skålen med plastfolie, och låt den sedan stå och växa i rumstemperatur under några timmar men minst 3
Del två några timmar senare
– Degen ovan som jäst
– 2,5 dl Ljummet vatten
– 9dl Vetemjöl special
– 1msk Salt
1. Blanda fördegen med vatten, mjöl (inte salt) och kör den i en blandare i minst åtta minuter
2. Blanda i saltet och kör degen ytterligare ca 2 minuter
3. Olja (en smaklös olja) en rymlig bunke som du lägger degen i och täck den med plastfolie.
4. Låt den sedan jäsa till minst dubbel storlek under ca två timmar. Efter ca 30minuter så viker du ihop degen i bunken utifrån och in med blöta fingrar, gör så sedan vart 20 minut.
5. När det börjar närma sig färdigjäst sätt ugnen på 275°
6. Stjälp upp den mäktigt degen på en mjölad bänk, knådade den lite och dela den sedan i 6 delar.
7. Gör en baguette form av degen och skruva dom i ett halvt varv och lägg dom på en plåt och låt dom vila där i ca 20minuter.
8. När alla är klara ställer du dom i ugnen, sänk värmen till 250° och låt dom stå där i ca 12minuter
9. När baguetterna fått en fin färg tar du ut dom och lägger dom under en handduk.. när dom svalnat lite är dom klara för servering