Loader

Är det inte lite förvirrande?

By : | 0 Comments | On : 12 september, 2011 | Category : Hur funkar det?, Jobb inlägg, Matlagning, Tankar, Utveckling

Jodå vi satsar mer och mer på ekologiskt, hur ser det ut hos dig?

Idag finns det inte någon som inte är medveten om miljöpåverkan, nästan alla om man frågar idag vill ha mat som är  ren och miljö nyttig. Så långt kan vi alla vara ganska överens, men vad händer sedan det finns ett antal människor som mer än gärna lever upp till detta, väljer noggrant sina livsmedel och försöker hitta dom som är bäst för vår natur. Men dom allra flesta av oss låter helt andra faktorer styra våra val, det är utseende och kanske ännu mera priset som är dom största faktorerna.

Idag så vinner våra lågprisvaror mark och man ser mer av sådana varor på hyllorna, men tänk till och ställ er frågan hur kan dom vara billigare? Svaret vill vi säkert inte veta för om något är så mycket billigare, så tullar man på något annat. Titta på tex. kött idag som man säljer ut billigt, törs lova att till 80% är på något sätt fusk mörat för att du ska uppleva det som en bättre produkt än det är. Självklart ska vi sälja saker även av sämre kvalitet, men då som den kvalitet det är och inte lura oss att tro något annat.

Idag så ställs det stora krav på det som vi i det offentliga köket köper in, vi ska köpa in råvaror av bra kvalitet och med ett högt miljötänk och personligen tycker jag att det är bra. För ska vi kunna laga bra mat, så ska den hålla både ur kvalitets och miljö synpunkt. Men att vi kritiseras för att vara för dyra för att vi gör det är ju inte riktigt schyst, för idag så kostar det att vara miljö och kvalitets medveten. Det kan vara en ganska påfrestande situation när man politiskt sätter mål om både kvalitet och miljö, samtidigt som man sätter kraven på det ekonomiska åt andra hållet. Men inom Kost (samarbetet mellan Uppsala och Västmanlands landsting) har politikerna tagit ett aktivt beslut att lägga på pengar på priset för att satsa på miljön, och vi tar ut ett pris som tillåter oss att använda råvaror av en bra kvalitet.

Vi har tur men jag hoppas att folk förstår sambandet mellan kvalitet, miljö och priset, kolla gärna nästa gång du är och handlar så ska du se att det är några kronor på dom flesta varorna.

Om lågprismaten på SR.se

Från SVD.se om utseende som säljer

 

Print Friendly, PDF & Email

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  Det finns ingen kärlek mer uppriktig än kärleken till mat
  -George Bernard Shaw
  %d bloggare gillar detta: