Är du en av dom som slänger 179kg mat/år?

Vad slänger du.. kunde man göra något gott av bananerna?
På SVT.se kan man läsa att vi slänger 179 kilo mat per person och år, detta samtidigt så lever 79 miljoner EU-medborgare under fattigdomsgränsen. Upp till 50 procent ätbar och hälsosam mat slösas bort varje år i EU:s hushåll, stormarknader och restauranger.
Mycket av problemet med matsvinn tycks bero på att så många av oss slaviskt följer datummärkningen, vi slänger livsmedel trots att maten fortfarande är ätbar och hälsosam. Man hickar till när man läser att de svenska hushållens årliga matsvinn, motsvarar ungefär lika mycket utsläpp av växthusgaser som från 300.000 bilar under ett helt år. Det finns även pengar att spara för en normal familj eller för en verksamhet, bara för en normal familj så handlar det om tusenlappar.
Enligt livsmedelsverket så säger ett ”Bäst före datum” inte hur länge ett livsmedel är säkert, utan till vilket datum livsmedlet förväntas hålla sin kvalitet som smak, färg och konsistens. Lita på dina sinnen och våga smaka, lukta och känna.
På SVT.se så lämnar dom följande 5 tips som man kan tänka på
1. Planera ditt inköp och köp inte mer än ditt hushåll gör av med.
2. Ät upp maten i tid och håll koll på maten i kylskåp och frys.
3. Förvara dina livsmedel rätt, t.ex. frukt i kylskåp för längre hållbarhet.
4. Släng inte bara för att bäst före-datum har passerat. Titta, lukta och smaka.
5. Ta hand om dina rester, gör en plockmåltid eller frys in.