Är Svenskt rätt eller fel?

Scan bara svenskt?
För mig är Scan Svensk kvalitet där man jobbar för dom svenska gårdarna och hjälper våra svenska bönder, på deras hemsida kan man läsa att min bild stämmer rätt bra och det känns riktigt skönt. Men den bild som varar förevigt för jag kom över en artikel på Sveriges Radios hemsida där man kan läsa att Scan ska satsa på ett lågprismärke med utländskt kött, plötsligt så är alla fina ord om djuromsorg, miljö, hälsa, kvalitet och etik borta. Men det är klart att så fungerar det inte för Scan står ju för det där fina, så vad gör man då? Enkelt man byter kostym och säljer det under namnet Hansa som inte står för dom fina orden, eller man kommer nog att skriva om det lite så att Hansa får samma fina ord utan det Svenska. Scan vill att du köper svenskt för att det är det bästa för miljön, djurhållningen och etiskt är rätt, men så byter man kostym och säger att det är bra med billigare kött från utlandet också. Jag tänker inte fördöma eller lägga några värderingar i det, det är ett val som Scan har gjort.
Det är absolut en tankeställare för oss som handlar kött, för jag vill kunna se Svenskt kött hos oss i köket och i butikerna även i framtiden. Förstår inte varför man inte skulle kunna ha olika kvaliteer på det svenska köttet, idag så innebär bara ordet Svenskt att det är högsta kvalitet och priset är därefter. Vi skulle säkert kunna ha ”billigare” Svenskt kött i butikerna om våra jättar vill, men då tappar ju ordet Svenskt status som märkes symbol och det vill man inte.
Just nu känns det ännu bättre att vårt nötkött och lammkött kommer från lokala producenter i Västmanland & Uppsala län, och jag hoppas att vi ska kunna få ännu mera lokalt för att hjälpa till att hålla vårt svenska lantbruk öppet.
posted by Alf Östlund on 17 augusti, 2011
Polacker vill ha polsk kött, tyskar tyskt etc. Alla propagerar för just sin fina djurhållning etc.
Dock är det väl få som hävdar att svenskt kött skulle vara synonymt med högsta kvalitet.
Eftersom svenska bönder endast undantagsvis håller köttdjur är ju exempelvis det mesta nötköttet mjölkkor som sinat och tjurkalvar.
På världsmarknaden betingar ju svenskt kött de absolut lägsta priserna!
Polackerna köper det visst till hundmatsproduktion samt den”kalops” de återsäljer i konserverad form.
Det skall bli spännande att se ursprungsmärkningen på detta lågprissortiment!
De kan ju svårligen finna billigare kött än det svenska, så kökschefen kanske oroar sig i onödan. Enda skillnaden mot nu, utöver priset, kanske blir att man inte anger varifrån köttet kommer…
posted by Patric on 17 augusti, 2011
Hej Alf!
Roligt att du läst och kommenterar, jag vet inte hur svenskt kött tas emot på världsmarknaden. Jag vill ha en svensk landsbygd kvar med allt som det innebär, som det ser ut nu så utarmas den av konkurrensen utifrån. Så istället för att skicka iväg köttet av sämre kvalitet, så kan vi kanske få ett svenskt lågpris sortiment. Det skulle jag gladeligen vilja se i köken och butiken, och våra svenska bönder får sälja mer av sitt kött och landsbygden håller sig öppen.
posted by Alf Östlund on 17 augusti, 2011
Hej Kökschefen! Det var en annan femma! Det finns onekligen ett efterfrågetryck på svenskt kött. Problemet är nog att det för den enskilda konsumenten är väldigt svårt att särskilja det goda svenska köttet från det sämre. Det vore ju toppen om det i butiken gick att finna kött från köttdjur till högre pris och sinkor och annat till lägre.
Det är nog tyvärr så att så länge livsmedelshandeln envisas med hemska påslag på det svenska köttet, oavsett kvalitet, då väljer man kanske hellre den brasilianska biffen, som ju oftast är ett säkert kort och dessutom billigare!