Loader

Att få stryk av en politiker..

By : | 8 Comments | On : 17 oktober, 2012 | Category : Blogg, Hur funkar det?, Jobb inlägg, Privata inlägg, Tankar

Bild från ABC i svt som visar en pocherad laxfilé gjord på färsk lax serverad med en basilika sås som är gjord från grunden av västeråskökets kockar 

Då kom den igen käftsmällen som får en att vackla till och ramla och sedan en välriktad spark i magen, vet inte riktigt om jag ska resa mig upp och ta emot mer eller kura ihop och ligga kvar. Var riktar han nästa slag tro kommer den att göra lika ont eller?? tankarna far runt i huvudet och jag känner mig vilsen i tankarna….

Att höra en politiker som sitter med i den nämnd som ska styra den verksamhet man är satt i som chef uttala sig om verksamheten, utan minsta fundering på vad som är rätt och fel, sant eller falskt eller tänka på alla dom människor som man gör illa i själ och hjärta. Jag lovar att det gör ont och att det är oerhört tufft att förstå hur ens politiska vinning kan gå före allt, att jaget blir det viktiga och resten blir en bisak i det politiska spelt är en gåta.

Att jobba så hårt som alla gör i min verksamhet för att förbättra och göra det bästa möjliga utav en situation som baseras på politiska beslut, och sedan vara den som ska ta på sig ansvaret för detta utan att ens bli tillfrågad eller att man får en chans att diskutera frågan. Det är så fel och i ärlighetens namn så långt ifrån vad som kan anses vara acceptabelt på en arbetsplats, och hade det varit gjort av vilken annan medarbetare som helst ansetts som mobbning.

Men i politikens namn så är det berättigat att ge sig på en hel grupp människor och att gömma sig bakom en ideologi är tydligen helt ok, men tyvärr i min värld anser jag inte att det är så och jag kommer aldrig att acceptera det. För mig blir denna typ av politiker inget annat än ynkryggar som skor sig på andras elände och inte förtjänar någon respekt, jag är inte det minsta bitter utan bara heligt förbanad och tappade just respekten för mycket av det politiska arbete som görs på vissa håll.

I både UNT.se och ABC nyheterna på svt.se kan man läsa och höra om en rapport som Sveriges Kommuner och Landsting låtit göra visar att maten som serveras på sjukhusen i Uppsala län är sämst i landet. Rapportering som bygger på att miljöpartisten Johan Edstav som med sin ovilja att lyssna och förstå uttalar sig i frågan, han påstår att inget görs och att flera patienter hör av sig.. vadå inget görs?? här så görs det massor från fantastiska medarbetare som kämpar för att utveckla matlagningen och upplevelsen för patienterna och jag kan inte låta bli att undrar hur många dessa flera patienter är som hört av sig..

Man kan i UNT bla läsa följande uttalanden som tyvärr låter som sanningar men är långt ifrån det…

Det viktigaste är att man tillagar maten på plats.

Att det viktigaste är att man tillagar maten på plats är en osanning för utan kompetensen och rätt råvaror spelar det ingen roll, att man sedan i allt mer forskning visar på att det är lika viktigt med det som sker i andra delar av ledet kring måltiden tycks Johan helt missat helt. En forskning som kallas för FAMM där man pratar om dom fem aspekterna av måltiden, där man i ABC inslaget kan se hur illa det kan vara när patienten själv får hämta sin bricka ur ett skåp, sitta på kanten av sin patientsäng och äta maten själv på rummet.

I dag lagas maten i Västerås och kyls ner för att serveras tre dagar senare.

Skulle vilja påstå att dom flesta restauranger idag använder sig av samma metod att laga mat, mycket av maten som man äter på alá carte restaurangen är faktiskt förbered innan.

Om vi lagade maten på plats skulle vi slippa uppvärmning och transport och den skulle vara mer näringsrik och man skulle både kunna ha fler rätter och minska matsvinnet. 

Försöker få ihop hur man tror att maten kommer fram till avdelningen utan transporter? Jag köper att man slipper uppvärmningen men den bör ju vara varm när den kommer fram till patienten vilket innebär en lång varmhållning och näringsriktighet vet han inget om uppenbarligen men det låter bra tycker han och antalet rätter hänger ihop med vad politikerna vill att det får kosta, svinnet nja det beror på massa av faktorer som kanske inte direkt hänger ihop med resten av Johans ”vision”.

Han tror inte heller att det skulle innebära några förhöjda kostnader att laga maten på plats.

Det tror inte jag heller å andra sidan så tycker man att det är för dyrt idag så man kanske borde satsa på att hitta en billigare lösning, Johan hänvisar till beräkningar man har gjort för Södersjukhusets nya kök i Stockholm som visar att det inte kostar mer, frågan är vad maten kostar idag där och vad den kostar idag?? Men där har man projekterat för en förberedelsetid på 4 år innan man är igång, vi har inte haft någon alls utan Johan tror att det kommer flygande från lyften och landar färdigt.

En skrämmande okunskap av en politiker som sitter i den nämnd som ska driva samarbetet och verksamheten som ansvarar för maten på sjukhusen i Västmanland och Uppsala, att välja att konstant gå ut i press utan att prata med berörda i verksamheten tyder på en omognad som kanske återfinns i en sandlåda.

Eftersom Johan fortfarande efter alla dessa år i kostnämnden valt att inte prata med mig utan sätter sig i sandlådan,  så väljer även jag sandlådan denna gång och anser att jag har sagt mitt i frågan och återgår till att få min normala ansiktsfärg och andas lugnare….

 

Print Friendly, PDF & Email

  Comments (8)

  1. posted by Håkan on 17 oktober, 2012

   Avundas inte dig. Det kan inte vara lätt att vilja utveckla och sträva framåt när man har sådana väderkvarnar att kämpa mot.

     Svara
   • posted by Patric on 17 oktober, 2012

    Det är onekligen så att det tar kraft och energi, fast mest förbanad blir jag för den respektlöshet som finns för all den personal som jobbar i verksamheten.

      Svara
  2. posted by Mikael Jokinen on 17 oktober, 2012

   Hej,

   Jag har tidigare under 15år varit kock och krögare, men jobbar nu med annat. Nu är jag dessutom fritidspolitiker och sitter med i Kungälvs kommuns välfärdsberedning där vi tittar på matfrågor i vår kommun. Vi har valt att träffa vår kostchef, proväta, ska träffa kommunens dietist för äldrematen, gör studiebesök i andra kommuner (Lerum imorgon).

   När jag gick med i politiken var min första tanke att detta med maten måste gå att göra göra mycket bättre, men efter mer kunskap, samtal med inblandade så är jag mer än övertygad om att alla gör sitt bästa (med olika kunskaper och förutsättningar).

   Min tro och mina tankar kring detta är nu att precis som på alla arbetsplatser behövs det stimulans och kunskapslyft (på alla nivåer) för att kunna förbättra maten/måltiden eller annat. Jag tror på att ge personalen inom storkök mycket mer yrkesstolthet, stimulans och inspiration. Med dessa verktyg kan man uträtta underverk och med lite mer pengar så kan det bli fantastiskt bra t om.

   Så du har helt rätt!
   Be de ansvariga politikerna ta sitt ansvar och sätta sig in i de verksamheter de kritiserar, det är (skall vara) de som styr förvaltningen åt rätt håll, inte tvärtom!

   Keep up the good work!

   Mikael Jokinen

     Svara
   • posted by Patric on 17 oktober, 2012

    Mikael tackar för att du delar med dig av dina erfarenheter som politiker, jag vet att det finns en vilja att göra rätt från många håll och det är roligt att höra att exempel från dom som verkligen ser till att göra det också 🙂

      Svara
  3. posted by Peter Thomassen on 17 oktober, 2012

   Stå på dig mannen, fortsätt kämpa på barrikaderna, gör din röst hörd och laga fantastisk mat! Tragiskt med populistiska sunkiga amatörpolitiker som försöker ta billiga poäng i media.

     Svara
   • posted by Patric on 17 oktober, 2012

    Tackar.. Håller med det är tragiskt :-/

      Svara
  4. posted by Marie E on 18 oktober, 2012

   Det tycks mig som om aktuell politiker har ett enda perspektiv: närområdesperspektivet. Faktafelen och konsekvenserna av påståendet (att såra individer, misskreditera utföraren m.m.) är av underordnad betydelse. Det värsta av allt är att ett påstående som upprepas tillräckligt många gånger fastnar i folks medvetande och blir till sist en ”sanning”.
   Du borde kräva tid i politiskt forum o näcka den rackaren. Ta med dig media till detta o presentera fakta, provsmakning o tidsbokning för politikerpraktik i verksamheten (läs verkligheten).

     Svara
   • posted by Patric on 18 oktober, 2012

    Så sant så och det borde jag men nja han är inte värd det engagemanget i mina ögon 😉

      Svara

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  En av de fina sakerna med livet är att vi regelbundet måste avbryta det vi sysslar med och koncentrera oss på att äta.
  -Okänd
  %d bloggare gillar detta: