Loader

Även barnen behöver ladda rätt för träning.

By : | 0 Comments | On : 16 augusti, 2011 | Category : Hur funkar det?, Motion, Privata inlägg, Tankar

Handledsträning i trädgården

Jag har två barn som tränar rätt mycket en som spelat hockey som junior och behållt sin tränings intensitet och är numera tränare själv, och en som spelar hockey och fotboll på en lägre ålder. Jag har alltid försökt att lära mina barn att för att kunna träna så måste man fylla på sina lager ordentligt, det är viktigt att redan i tidig ålder börja träna även på det för kost är ett problem och brist för många unga idrottare idag.

Tyvärr så är det inte alltid roligt att fylla på lagret, men en nödvändighet för att orka. Min äldsta konstaterade själv efter att hoppat över gröten, inför en morgonträning för många år sedan att energin inte fanns där till det där extra. Han har sedan agerat som förebild till sin syster som gladeligen äter det som behövs inför träningen, eftersom brorsan säger att det behövs så är det så det ska vara. Vad det gäller den äldre så har jag alltid gått upp och ätit frukost med honom inför tidiga matcher och träningar, jag tror att det har hjälpt honom att också göra det för om farsan gör det så kan jag göra det. Tänk på att barn gör som vi gör och inte alltid som vi säger, så för att visa vikten av maten så måste även du som förälder ställa upp som förebild.

Jag blir lite skrämd över dom matvanor som vi ger våra barn när vi kan köpa utrustning och betala dyra träningar, men det att ge dom det mest grundläggande för all form av aktivitet glöms bort. Att komma till en träning utan att på något som helst sätt fyllt på förråden, är bara dumt och skapar helt fel förutsättningar för att i huvudtaget genomföra träningen ordentligt.

Vi kan även jämföra en skoldag med ett träningspass, det är lika illa att komma utan att fyllt på lagret där med. Det är inte helt ovanligt att höra barn på träningen säga att dom har huvudvärk, jag törs säga att till 95% hänger det ihop med dålig uppladdning innan träning (skola). Man har ätit dåligt med frukost, lunchen passade inte och mellanmålet glömde man bort, det är helt omöjligt att under dom förutsättningarna prestera något.

Jag är inte alltid hemma när barnen kommer hem från skolan, men är det träning och vi inte hinner äta middag vet dom om att det är ett kraftigt mellanmål som gäller.  Desto tidigare vi kan lära barnen matens vikt och hur det hänger ihop, desto lättare kommer dom att få när dom blir äldre att förstå vikten av rätt kost och träning.

Jag ser även att olika typer av kosttillskott som bland annat proteinpulver dyker upp i allt yngre åldrar, det är mycket bättre att lära sig att äta rätt och riktig kost först.  Ta som exempel en tävlingsidrottare på 80 kilo som gör av med 4 500 kalorier om dagen behöver ett dagligt proteinintag på ca 135 till 169 g. En mängd som du lätt täcker upp med vanlig kost under en dag, för ett barn som väger hälften så är det ännu enklare att täcka upp behovet.

En liten guide

1 timme-15 minuter

kvar innan träningen.. Nu är det bäst att inte äta något alls, det kan faktiskt förstöra mer än vad det gör nytta.    Problemet är att maten inte hunnit tas om hand ordentligt när du börjar träningspasset och behöver energi.

Har du ätit pasta så har den visserligen börjat brytas ner till sina byggstenar-socker men däremot har det inte hunnit lagras in som reservenergi i våra förråd musklerna och levern och sockret befinner sig i blodet på väg dit. Börjar vi jympa med högt blodsocker så använder musklerna snabbt upp det och blodsockerbrist kan uppstå en liten stund och plötsligt känner du dig yr och kan inte ta i som du tänkt.

15-5 minuter

Innan passet och du är hungrig? Precis innan träningen kan du äta en frukt och dricka vatten, frukten hinner inte brytas ner och ställer därför inte till något problem.

1-60 minuter

Under passet ska du fylla på med vatten.

Inom två timmar

Efter passet bör du äta något för att fylla på i glykogenförråden som du tagit av. Ha gärna med en frukt direkt i omklädningsrummet. Kroppen går fortfarande på högvarv och behöver påfyllning av energi. Återigen – drick! Tiden på dygnet avgör om du sedan bör äta en större måltid.

Här är några bra allternativ för återställning direkt efter träningen, dessa är för vuxna är det barn så kan dom minskas ner.

  2 bananer, 2 glas apelsinjuice, 3 dl lättmjölk

  4 dl lättfruktyoghurt,1 dl russin

  3 glas apelsinjuice, 4 skivor vitt formbröd, 4 skivor ost, 2 msk marmelad

  5 dl lättfruktyoghurt, 5 dl sportdryck

Varje förslag ger 100 gram kolhydrater och cirka 15 gram protein

Många glömmer att dricka före under & efter träningen, huvudvärk kan vara ett tecken på för lite vätska

Print Friendly, PDF & Email

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  Kalorier: små trevliga saker i maten som ger människan volym och pondus.
  -Okänd
  %d bloggare gillar detta: