Loader

KOST bäst i Sverige!

By : | 2 Comments | On : 8 maj, 2017 | Category : Besök, Hur funkar det?, Jobb inlägg, Roligheter, Tankar, Utveckling

4:e Januari 2005 tog jag mitt första staplande steg in i det offentliga köket i ett möte som jag inte ångrar, jag startade i gigantiskt stort och slitet kök med massor av utrymme. Ett stenkast bort väntade ett nytt spännande kök som var helt nybyggt och som tålmodigt väntade på att få komma i drift, någon vecka och en renoverad kulvert senare fick jag äran att påbörja inflyttningen av verksamheten.

I fem år var jag där och påbörjade resan för det som vi döpte till KOST och vi tidigt sa skulle bli bäst i Sverige, för några dagar sedan var jag åter på plats i det fortfarande ståtliga köket för att se hur och vart resan fortsatt.

När jag var med och startade verksamheten i det nya köket var jag fast besluten om att tvätta bort alla gamla stämplar om det offentliga köket, jag ville få igång dialogen om helheten och jobbade mycket med FAMM för att visa vikten av det jobbet.

Vi tvättade bort ord som produktionskök och ersatte det med Sveaköket min titel som produktionschef vart Kökschef istället, små saker kan tyckas men att som patient få mat som kommer från ett produktionskök är redan där ett sätt att få patienten att tappa aptiten.

Sveaköket

Känner mig lite som jag stigit ur Lotusen i Tillbaka till framtiden när jag ser det lite udda inslaget i miljön på baksidan av Sjukhuset som går under namnet Sveaköket, det var här som jag odlade mitt intresse för Måltiden i det offentliga rummet.

Det här köket är en liten doldis och pratas inte så mycket om i Västerås, trots det imponerande flödet när man här tillagar maten till hela Region Västmanland samt Akademiska sjukhuset i Uppsala och några till.

På väg ombord på rymdskeppet

Jag och mina kollegor som ska på studiebesöket i köket står vi dörren och likt en rymdhjälte slår jag in koden som säger att vi är här, pssshhhhh säger det när dörren sakta öppnar sig som hämtat ut viken Sci Fiction film som helst.

Vi tas glatt emot av Karin som är enhetschef och ansvarig för tillagningen i köket samt Kristina som är förvaltningschef, innan vi tar på oss de föga smickrande skyddskläderna som består av blåa skoskydd, en vit skyddsrock och en mössa för att dölja allt hår får vi lite nybryggt kaffe och en spännande presentation av verksamheten.

Det är fantastiskt att se och höra att man verkligen inte legat på latsidan utan man fortsatt resan mot den bästa patientmaten, idag så klassas KOST som ett av Sveriges bästa sjukhuskök och man har vunnit flera fina priser för sitt innovativa arbete.

Lämnat det gamla

Man har valt att lämna den klassiska rullande 6 veckorsmenyn som rullade på med små justeringar för högtider som påsk, midsommar och julen, idag erbjuder man de flesta patienterna möjligheten att beställa ur en meny som består av 45 olika rätter i en spännande variation.

Man har även startat upp ett projekt i Köping som går ut på att patienten skall få ännu mera flexibilitet i måltiden och man kan få sin måltid när det passar bäst, allt för att skapa den bästa möjliga måltiden som ska hjälpa patienten att tillfriskna fortare och bättre.

När vi rör oss runt i det för mig så välkända köket så slås jag av att mycket av den grund som vi påbörjade under min tid ligger kvar i botten och har blivit förfinade, sedan kan jag även konstatera att man är duktiga på att jobba med utvecklingen av hela flödet vilket glädjer mig.

 

Ett stort tack!

Avslutar med att tacka Karin som tog hand om oss och visade verksamheten, samt alla glada medarbetare som hälsade på oss när vi rörde oss runt och var i vägen.

 

Läsa mer om:

Print Friendly, PDF & Email

  Comments (2)

  1. posted by Karin on 8 maj, 2017

   Kul att ni ville komma och se vårt fina kök

     Svara

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  Korv är en gudomlig rätt, ty bara Gud vet vad det är i den.
  -Okänd
  %d bloggare gillar detta: