Loader

Besök på Postboda gård i Månkarbo

By : | 0 Comments | On : 1 februari, 2012 | Category : Besök, Hur funkar det?, Jobb inlägg, Matlagning, Roligheter, Tankar, Utveckling

Inte bara en grönsakshandlar utan även en riktig potatisodlare.

Efter den senaste upphandlingen av grönsaker och frukt så har vi en ny leverantör av grönsaker, det är en lokal grönsakshandlare som har sin verksamhet utanför Uppsala i Månkarbo. För att skapa mig en bild av våran nya grönsakshandlare så tog jag och vår ena vaktmästare och åkte dit, en härlig resa i det numera vintriga Västmanland och Uppsala län med strålande sol och snöbetäckta landskap.

Månkarbo ligger lite utanför Uppsala men med den nya E4 som går precis bredvid så var det smidigt att ta sig dit, en stor byggnad med lastkaj skvallrade om att det kunde vara rätt men vi var lite osäkra och åkte förbi första gången. Men efter telefonsamtal och bekräftelse om att vi var rätt så körde vi in och parkerade vid en flygel till gården på Postboda, lite roligt var det att stiga ur bilen ute vid en gård med åkrar och traktorer runt omkring för att besöka vår grönsakshandlare.

Kanske ska till oss i morgon..

Efter lite kaffe, information samt prat om grönsaker och verksamhet så kom alla glada killar och en tjej som jobbar för att äta sin lunch, vi passade då på att bege oss in i den stora lokalen där alla grönsaker hanteras. Jag slås direkt av att det var en relativt liten lokal med väldigt lite grönsaker på plats, vi får veta att det mesta kommer in tidigt tidigt på morgonen från Helsingborg där den största Svenska grönsaksmarknaden finns.

När det kommer in på morgonen packas det snabbt om och köras ut till alla kunder, lite imponerande med tanke på att våra grönsaker levereras mellan 7:00 och 8:00 på morgonen. För att få transporterna hållbara även för miljön och det är en liten bit till Västerås, så passar man på att under vägen hem stanna till och levererar till alla kunder i Enköping och runt omkring.

Delar av den stora anläggningen för hantering av potatis till konsument

Vi konstaterar att ladan är väldigt stor och verksamheten med grönsaker inte tar så mycket plats, till min stora glädje visar det sig att man även är en rätt stor potatisodlare i trakten. I den andra delen av anläggning hittar ett lager för potatis samt stora maskiner för att tvätta, sortera och paketera potatis till konsument, tyvärr så kan vi inte använda just denna potatis i våran verksamhet men det är roligt att se hur det går till av en genuin potatisodlare som älskar den lilla knölen. Jag vill givetvis slå ett slag för den svenska potatisen som man kan göra massor av roligt med hemma och man hittar lite roliga recept här i bloggen, eller så besöker man denna hemsida www.svenskpotatis.se och hittar massor av annat roligt.

Det var ett trevligt besök och det känns tryggt att veta att det är professionella människor som ser till att vi får bästa möjliga grönsaker på morgonen, ett extra plus för min del var att få se potatisanläggningen och se att det finns några potatisodlare kvar i våra trakter.

Vad det gäller våran potatis i köket så kommer den via en grönsaksleverantör här i Västerås, det är samma som delar på frukt anbudet  med våran Uppsala handlare.

Print Friendly, PDF & Email

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  Confidence is preparation. Everything else is beyond your control.
  -Richard Kline
  %d bloggare gillar detta: