Kom igen nu offentlig gastronomi vad är det för påhitt?
Offentlig gastronomi Jag har alltid varit l motståndare till att prata om offentliga kök som något annorlunda och speciellt från ”vanliga” kök, jag har alltid värnat om att det vi gör i det offentliga köket inte skiljer sig från det som görs i andra ”vanliga” kök. Då är det skönt ... more
Read moreNej man kan inte få allt man önskar sig i skolrestaurangen!
Det är en helt vanlig torsdag för familjen med 5 personer där alla har sina aktiviteter och tiden är knapp men middag behöver man, Lisa storasyster äter inte griskött, lillebror Klas tycker att ris är äckligt, lillasyster Carola är laktosintolerant, mamma går på en diet och själv gillar jag stark ... more
Read moreGör skolmåltiden till en norm för framtiden!
När jag tänker på en god fisk kan jag se bilden av den i huvudet direkt, hur min pocherade torsk ligger där på tallriken och när jag trycker till med gaffeln delar den sig i lite lätt i glansiga skivor, jag förväntar mig en lagom sälta med en uns av ... more
Read morePrecis lika viktigt som mattematik och svenska
Inom sporten så jobbar man långt ner i åldrarna för att påverka och lära idrottande barn vikten av att äta rätt för att må bra och prestera, inget konstigt med det tycker vi för alla vet ju ”för att prestera måste vi äta rätt”. I skolans värld där våra barn är för ... more
Read moreJavisst självklart är jag klimatarian, är inte du?
CLIMATARIAN (n.) A diet whose primary goal is to reverse climate change. This includes eating locally produced food (to reduce energy spent in transportation), choosing pork and poultry instead of beef and lamb (to limit gas emissions), and using every part of ingredients (apple cores, cheese rinds, etc.) to limit ... more
Read moreEn pedagogisk skolrestaurang kan vara en alldeles underbar plats för kunskap.
Jag hör nästan dagligen i mitt jobb inom skolmåltider ordet pedagogisk måltid nämnas, och jag kan även ha slängt mig med ordet själv ibland i tron på att jag vet dess innebörd. Men ju mer jag använder ordet pedagogisk måltid desto mera dyker frågorna upp och jag börjar fundera på ... more
Read moreVa f_n inte en grönsaksätare också?
Va f_n inte en grönsaksätare också, måste de gå ut och äta kan de inte hålla sig hemma. Jag kan fortfarande höra hur det klingar i mina öron när svaret på servisens trevande fråga kom till köket – kan fixa något åt en vegetarian? en djup suck hördes säkerligen ut i matsalen ... more
Read moreEn restaurangstad i framkant men inte alltid där man tror!
På en given signal strömmar det in ett hundratal gäster fulla av energi och på nolltid fylls den begränsade matsalen av glada röster, snabbt bildas det en kö runt den kärleksfullt och hantverksmässigt tillagade maten bestående av både varmrätt, nybakat bröd och rikligt med grönsaker på en buffé i olika former.. I köket ... more
Read moreBrukshotellet i Kolsva där det startade
En vän och före detta kollega till mig har börjat i köket på det som idag går under namnet Kolsva Herrgård men som för mig är Kolsva Brukshotell, han bjöd in mig för ett besök i de för mig minnes fyllda lokalerna där jag växt upp och mitt intresse för ... more
Read more