Bråk om jätteräkor och tankar om magnum

Inte räkan som är miljöboven utan sättet som vi producerar fram fler på..
Lite lustigt är det när Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden som drivit en total bojkott av jätteräkan, plötsligt i pressen framställs som bittra fienden och i ett ”stor bråk”. Dom bägge föreningarna har tidigare varit väldigt överens om att jätteräkans produktion leder till stora skador på både miljö och människor, men nu har Världsnaturfonden börjat titta på andra faktorer och börjat fundera i andra banor.
Världsnaturfonden menar att man efter år av rådslag mellan bland annat miljöforskare och räkindustrin är man på väg att enas om kriterier för vad man kallar ansvarsfull odling, och då är det möjligt att odla räkor på ett ansvarsfullt sätt och komma överens om bästa möjliga odlingsmetoder. Naturskyddsföreningen menar istället att räkodlingar i tredje världen aldrig kan bli ekologiskt hållbara och tänker inte släppa sitt bojkottkrav, man tycker att man står mycket ensamma i sin åsikt och säger att lika lite som vi vill miljömärka cigaratter tänker vi vara med om att miljömärka räkor.
-Det finns så många problematiska aspekter vad gäller miljö och sociala förhållanden, det kan aldrig bli ekologiskt och att odla jätteräkor för att vi i den rika världen ska kunna äta dem, sån odling ligger under skammens gräns, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen
Bråket handlar inte bara om jätteräkan utan lika mycket om vi i den rikare delen av världen har rätt att ställa kraven på hur saker produceras i dom fattigare delarna, vem har rätten eller skyldigheten att stoppa eller inte den verksamhet i tredje världen som försörjer massor av fiskare men samtidigt har en stor påverkan på naturen runt om.
Hur som helst så är det inget enkelt dilemma som man bara löser över natten men jag tycker att det är bra att två stora miljö organisationer för upp det på tal och belyser två olika delar i problemet, förhoppningsvis så kommer man fram till något gemensamt så småningom som är det rätta.
Kakaon i glassen är certifierad av Rainforest Alliance.
Apropå märkningar så åt vi igår GB´s Magnun glass hemma den som har en stämpel med rain forest allaince på förpackningen, strålande tänker man ju att äta en glass där kakaobönan kommer från säkra odlingar. Men jag blir grymt besviken när man läser på innehållsförteckningen att det bara är 63% av kakaon som är ”Rainforest Alliance™ certifierad”, vist är det strålande att hela 63% är ”rätt” bönor men med en stämpel på som säger att man är ”duktig” att använda certifierade kakao borde innebära 100%. Kanske skulle det kunna finnas en halv stämpel för dom som inte går hela vägen fram, för jag tycker att det blir för tydligt hur pengarna styr utdelandet av en certifiering och inte den goda saken i sig.
Läs mer om jätteräkan på SVT.se