Brödinstitutet och omvärldsanalys med trender

En otroligt lyckad kampanj på 70 talet som vi fortfarande minns
En härlig morgon med en sol som kommit upp och börjat värma upp luften lite, en snabb vända in till jobbet för att kolla mailen och justera lite innehållsförteckningar. Men bara en kortis för redan vid 7:14 så sitter jag på tåget mot huvudstaden för ett nytt intressant möte med kollegor och människor i branschen, och för att lyssna på två intressanta föredrag i det kostnätverk som jag är med i.
Vi börjar med att lyssna på brödinstitutet och Sveriges bagare & konditorer VD Martin Lundel, som börjar med att presentera sig och sin bakgrund och konstaterar att han har världens bästa jobb där han får betalt för att fika.
Brödinstitutet känner många av oss igen från kampanjen ”6-8 skivor bröd om dagen” men verksamhet startade 1957 som ett samarbete mellan myndigheter och brödbranschen. Först under 1970-talet lanserades den klassiska reklamkampanjen ”Socialstyrelsen rekommenderar 6 – 8 skivor bröd om dagen”. Det är än idag en av Sverige genom tiderna mest uppmärksammade aktiviteter, idag finansieras Brödinstitutet av Sveriges bagare & konditorer.
Sveriges bagare & konditorers historia börjar redan 1900 som en arbetsgivarförening som skulle motverka de missförhållanden som fanns på bagerier, framför allt i det kost och logi system som fanns och redan 1920 så införde man 8h arbetsdag och att man inte skulle börja före klockan 5 på morgonen. Idag är man en branschorganisationen för bageribranschen i Sverige, som arbetat för att främja utvecklingen av bagerier och konditorier i Sverige.
Idag är varannan arbetsplats i livsmedelsbranschen inom bageri samtidigt som när man gjorde den stora momsreformen mot restauranger helt glömde bort just bagerinäringen, detta plus att det är väldigt mycket kring lagar och regler som gör det svårt för många mindre bagerier idag. Men med hjälp av brödinstitutet och SBK så jobbar man idag för att uppmärksamma problemen och stötta alla i branschen, det görs genom informationsmaterial, lobbyverksamhet och att synas i media.
Idag fick jag även lära mig skillnaden mellan bageri och konditori, där bageri bakar och säljer på olika ställen medan konditori bakar och säljer på samma plats. Idag kan man se en större kunskap kring bakandet bland konsumenterna som kräver mer av det som säljs, samtidigt så är det svårt att verkligen få betalt för det hantverk som det i många fall rör sig om där den största delen av priset är personalkostnader.
Den svenska brödkultur är lite speciell med vårt knäckebröd och tunnbröd, som härstammar från det klimat som vi har i norra Sverige där kylan gjorde det svårt med tjocka bröd och hållbarheten över vintern fick man med att ha hårda bröd. Vi är även ett land med bra bagare vilket visade sig i VM finalen där bagarlanslaget tävlade och nådde en hedrande 4:e plats och placerade sig bäst av dom Europeiska lagen.
Det finns intressanta skrifter att titta på om man är mer intresserad av bröd dom hittar du här ”Sju myter om bröd” och ” Brödfakta”
Föredraget avslutas med att bröd är nyttigt men inte det enda man ska äta.. det gäller att skapa en balans i livet eller lite som jag säger i detta inlägg om MSSF

Köksträdgård på ett tak i New York en trend som kanske når oss också.
Nu vart det en lite bensträckare samt vatten och fruktstund innan Ingela Stenson på United Minds pratar om trender.
Ingela är omvärldsanalytiker, rådgivare i mat- och livsstilsfrågor, generalsekreterare för svenska Bocuse d’Or-Akademien, ledande expert på mat och livsstilstrender, hon har även en lång och bred erfarenheten av pr och opinionsbildning med ett stort nätverk inom, mat, gastronomi, och livsstil, ledamot i innovationsrådet vid hotell och restauranghögskolan i grythyttan. Med andra ord fylld med erfarenhet kring trender som framför allt rör kost och livsstil, och United Minds är ett analys- och strategiföretag med idag ett 20-tal konsulter med olika bakgrunder och specialisering.
Ingela börjar att prata om status som ofta är en del av själva trenden och ofta något som tar tid och dyrt, i Sverige är statustrenden att man ska göra det själv snickra, laga mat, fixa trädgård osv.
I toplistan över det som ger status just nu är
1. Att man är allmänbildad
2. Duktig på jobbet
3. En bra och engagerad förälder
4. Snäll är något som man ska vara
Först på 19:e plats kommer att vara duktig på att laga mat
Tittar man i botten och det då som inte ger status så kommer på plats
98. Att vara med en minst 15 år yngre kvinna
99. Att vara med en minst 15 år yngre man
100. Förändra sin utseende med medicinska hjälpmedel
Men man kan ändå konstatera att vara en ”Foodie” eller som det även kallas matnörd ger status, det som tidigare var väldigt privat som själva matlagningen är numera väldigt viktigt och offentligt där man med rätt matlagning når stor impa faktor. Eftersom tid är våra nya pengar så att ge bort något egengjort som något hembakat, egen sylt osv, är lik fint som en flaska vin eller blomma eftersom det är värt mycket i tid som i sin tur är pengar.
Det har blivit viktigt med bra mat för familjen samtidigt som ett större fokus på att upprätthålla hög standard i vardag och familjeliv har skapats, en kombination som tillsammans med att man ska laga maten själva från
grunden kräver nya kreativa lösningar. En variant är matkassen som levereras till dörren, som samtidigt fungerar som statusmarkör i samhället.
- Snabbmaten börjar ändra skepnad och vi letar efter god snabbmat, den ska vara retro och kännas äkta, svenska klassiker, gärna med namn och plats på namn råvarans ursprung och inte minst med gamla recept.
- En annan sak som kommer är att ta till vara på maten, där matlådan kommer tillbaka på ett mer legitimt sätt och massor av roliga matlådor syns i handeln.
- Att göra gott känns rätt och vi skryter gärna om det så vi ställer mer krav på leverantörer om att göra rätt för natur och människor.
- Kött trenden är närproducerat, hela djuret, kvalitet hela vägen, glada djur, inälvor..
- DIY… Do it you self.. För att visa personlig förmåga och briljera, det är roligt och mer tillfredställande samt minskar på tillsatser i sin egen mat.
- Mathantverk kommer tillbaka vi ska göra själva saker som surdeg, korv, pasta, inläggningar och sylta,
- Bakning är trendigt där man ska ha en surdeg på jäsning
Vad det gäller marknadsföring och liknande ser vi mera personifiering där personkoppling hjälper oss att välja varor och tjänster, ansiktet garanterat kvalitet, legitimitet och smak. Här är Jamie Oliver ett bra exempel som säljer allt från böcker till råvaror.
Konsumenten är välinformerad och vill ha service, vara med att påverka, ha en lokala handlare och man tittar mycket på fritt från olika saker som gluten, e-nummer, laktos m.m.
Hon konstaterar också att kolhydraterna är under attack av olika typer av dieter som LCHF,GI och med mer fokus på fett, det syns genom att försäljningen av kolhydrater sjunker men även genom framställan i olika medier. Men en trend som LCHF har nått sin kulmen nu och det börjar vända så sakta, mycket baserat på vetenskapen som visar på visa långsiktiga brister i själva dieten.
Vi får även en liten inblick hur trender skapas genom olika stek där den första är en gnista, ambasadörer, followers och sist massmarknad, ingela berättar om hur hon var med och skapade lattetrenden genom ett noggrant arbete. Trender kommer ofta från USA och är ingen tillfällighet och ofta så kommer och går dom samtidigt som samma trend dyker upp med jämna mellanrum, här tog hon vegetarisk mat som ett exempel som man kan se under olika tidepoker dyka upp.
Top listan på trender i USA just nu är
- Lokalt tema med råvaror
- Omtanke om världen
- Balancerade måltider för barn
- Hyper lokalt med egna odlingar
- Barn nutrition
- Hållbart ur miljö aspekt
- Fisk och skaldjur som kommer från hållbart fisk
- Gluten och olika matallergir
- Enkelhet tillbaka till rötterna
- Gårds egna produkter
- Micro destillerier
- Lokalt vin och öl
- Halva portioner
- Ekologiskt
- Nutrition och hälsa
- Kulinariska drinkar med färska frukter och grönsaker
- Färsk styckat kött
- Fruk eller grönsaker på sidan om barnrätter
- Etnisk frukost just nu mycket asiatiskt
Många av trenderna ser vi redan i Sverige medan dom som inte finns, med största säkerhet kommer att komma när som helst även till vårt avlånga land.
Efter våra två trevliga föredragshållare så var det dags för en som vanligt god lunch, idag så bjöds vi på en ”kryddstekt fläskytterfilé med aubergine och fetaoströra med ugnsstekt färskpotatis”. Sedan så var det dags att ta tåget hem och där hade jag tur att träffa på bekanta från Eskilstuna, dom hade varit och lunchat på Operakällaren där några av Sveriges bästa skolkockar stod för matlagningen.