Loader

Chokladmoussetårta med maräng & pistaschnötter serverat med hallon och jordgubbar

By : | 0 Comments | On : 1 januari, 2012 | Category : Dessert, Fest, Matlagning, Privata inlägg, Recept

Serverat och klart att ätas som avslutning på nyårsmiddagen 2011/2012

Då var årets sista festkväll avklarad hos goda vänner, middagen var ett samarbete mellan dom tre familjerna som samlats. Där förrätten vart en västebottenpaj  med krämiga pepparrots räkor, varmrätten en härlig oxfilé perfekt stekt och serverad med potatisgratäng och vitlökssmör.

Desserten stod våran familj för därför har jag ett recept att dela med mig på den, en chokladtårta med en botten av kladdig chokladkaka som täcks av ett lager med en krämig chokladmousse garnerat med pistagenötter och maräng serverat med jordgubbar och hallon.

Botten
– 2 ägg
– 100 g smält smör
– 1 dl vetemjöl
– 3 dl strösocker
– 3 msk kakao
– 1 1/2 tsk vaniljsocker
– 2 krm salt
– 100 g smält mörk choklad av bra kvalitet
– 1/2 dl hackade pistagenötter (gärna salta)

1.Sätt ugnen på 175°C.
2. Botten: Rör samman alla ingredienser till botten. Grädda i en smörad springform i 20 minuter. Låt svalna ca 1 timme i kylen.

Mousse
– 3 dl vispgrädde
– 2 ägg
– 2 msk honung
– 200 g hackad mörk choklad av bra kvalitet
– 70 g smör
– saltrostade pistagenötter (till servering) (Vi rostade och saltade själva, då vi inte hittade några i butiken)
– krossade maränger (till servering)
– 250gr Jordgubbar
– 250gr Hallon

1.Vispa grädden luftig. Vispa ägg och honung pösigt.
2. Smält chokladen och smöret i ett vattenbad.
3. Vänd ner chokladblandningen i äggsmeten. Rör till sist ner grädden.
4. Låt botten vara kvar i formen och bre över chokladmoussen. Låt tårtan svalna och ”sätta sig” i kylen i ett par timmar.
5. Strö slutligen över hackade, saltrostade pistaschnötter och marängkross. Skär loss tårtan från formen med en varm kniv.
6. Servera med färska jordgubbarna och hallon.

 

Print Friendly, PDF & Email

    Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

    ”Citatet”
    En av de fina sakerna med livet är att vi regelbundet måste avbryta det vi sysslar med och koncentrera oss på att äta.
    -Okänd
    %d bloggare gillar detta: