Loader

Den stora kött faran!!

By : | 8 Comments | On : 13 mars, 2012 | Category : Hur funkar det?, Jobb inlägg, Tankar, Utveckling

En grillad kotlet väldigt onyttig enligt ny rapport..

Rött kött ökar risken för dödliga sjukdomar kan man läsa idag på SVT.se & SVD.se, det är samma sak att cykla utan hjälm, eller gå över gatan, bo i stan osv.. Dessa larmrapporter tar bara hänsyn till det negativa och är inte direkt objektiva, man ska sedan ställa riskerna mot dom positiva effekter som finns.

Jag är då övertygad om att det kommer att se annorlunda ut i rekommendationerna, tycker att det är synd när pressen blåser upp en vetenskaplig skrivelse på detta sätt. Precis som med fisken för några vecka sedan som var så giftig att man inte skulle äta den, men när man lägger på dom positiva egenskaperna med fisk ur hälsosynpunkt får man ett helt annat resultat.

Jag är övertygad om att dom positiva egenskaperna med kött är större än dom negativa som kom fram i rapporten, kan dock hålla med om att man kanske ska dra ner lite på köttet till förmån för grönsaker. Men det har inte med att köttet är farligt utan mer med tanke på grönsakernas nyttighet och klimatet, så för min del så kommer jag fortsätta äta kött med gott samvete för hälsan.

Print Friendly, PDF & Email

  Comments (8)

  1. posted by david on 13 mars, 2012

   Har du nagra belagg for att det skulle vara nyttigare att ata kott an att inte gora det?

     Svara
  2. posted by Magnus on 13 mars, 2012

   ”Dessa larmrapporter tar bara hänsyn till det negativa och är inte direkt objektiva, man ska sedan ställa riskerna mot dom positiva effekter som finns.” – Skojar du? Rapporten är publicerad i Journal of Internal Medicin och det är en av de absolut största och mest tillförlitliga rapporter som nånsin publicerats rörande kost. Faktum kvarstår att processat kött, dvs korvoch smörgåsskinka t.ex., ökar risken för cancer och hjärtkärlsjukdomar med 20%. Det är alltså betydligt mer förödande för hälsan än att gå över gatan som du nämner.

     Svara
  3. posted by Patric on 13 mars, 2012

   Jag säger inte att rapporten inte är tillförlitlig men den visar på dom ”faror” som finns när man äter kött, som fackman ska man ta den på största allvar och tänka om på visa bitar. Vi har idag i Sverige en alldeles för hög kött konsumtion och det måste vi ändra på, men att ta en rapport rakt av utan att sätta in den i sitt rätta värde tycker jag är fel och vilse leder mer än gör nytta.

   Att publicera denna typ av rapporter för gemene man är olyckligt och skapar förvirring, för dom riktlinjer som kommer att komma ut kommer inte att se ut så som artikeln framställer det hela. Precis som man nyligen gjorde med den giftiga fisken där pressen tog valda delar ur en rapport och skapar ”larm”..

   Förhoppningsvis kommer rapporten att leda till bra och vettiga rekommendationer, där vi uppmanas till en mer vettig konsumtion av kött.

   Kött idag är rikt på protein. Men det är inte bara den totala mängden protein som är intressant utan även kvalitén på proteinet som har betydelse. En bra kvalité på protein avgörs av hur många av aminosyrorna som maten innehåller.

   Det finns ca 20 aminosyror varav 8 av dem är essentiella (livsviktiga) vilket innebär att vi måste få i oss dem via maten – eftersom kroppen inte själv kan producera dem.

   Kött innehåller naturligt alla essentiella aminosyror. Det finns inget motsvarande vegetabiliskt livsmedel som innehåller alla de essentiella aminosyrorna utan vad som då krävs är att man kombinerar olika livsmedel i en och samma måltid för att få i sig alla essentiella aminosyror.

   Om det sedan är nyttigare att äta kött än inte har jag ingen åsikt om utan det är upp till var och en, jag har personligen inga som helst problem att äta en vegetarisk måltid.

     Svara
  4. posted by Magnus on 13 mars, 2012

   Sojabönan innehåller faktiskt också alla essentiella aminosyror. För övrigt får vi i oss alldeles för mycket protein i västvärlden, vilket är skadligt för levern.

     Svara
  5. posted by Magnus on 13 mars, 2012

   Man behöver totalt knappt 40g protein per dag, det är inte svårt att komma upp i oavsett om man äter kött eller vegetabilisk mat.

     Svara
  6. posted by Patric on 13 mars, 2012

   Är helt på din linje Magnus att vi äter för mycket kött med dess protein, jag tror på en varierad kost med alla delar.

   Ur ett restaurangköks perspektiv så ser man klart att folk idag är vana med mycket kött, att göra en gryta som innehåller mer grönsaker än kött är nästan omöjligt idag vilket var det vanliga för 50år sedan. Likadant är det tyvärr med att servera vegetarisk mat, där jag har fler exempel från min verksamhet hur jag fått frågor hur jag kan servera vegetarisk mat till ej vegetarianer.

   Sojabönan är en mycket bra proteinkälla och kan ersätta kött, tyvärr så är det många som har en överkänslighet för denna böna.

     Svara
  7. posted by Magnus on 13 mars, 2012

   De personerna borde ju undvika kött i sin helhet eftersom i princip alla boskapsdjur matas med kraftfoder som ju till största delen innehåller sojabönor.

   Tråkigt att människor är så trångsynta och enkelspåriga att de inte klarar av en enda måltid utan kött. Detsamma gäller ju inte för något annat livsmedel. Det är ju inte så att nån protesterar bara för att ”dagens lunch” innehåller ris istället för potatis. Sen tror jag det handlar mycket om hur man presenterar maten. Om man har två rätter, en kötträtt och en rätt med pannkakor och sylt så kommer pannkakan och syltet säljas betydligt mer om den bara går under rubrken ”Dagens Rätt alt 2” än om den kallas ”Dagens Rätt, vegetariskt alternativ”.

     Svara

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  Att äta är magens behov, att dricka är själens.
  -Claude Tillier
  %d bloggare gillar detta: