Det är så lätt att tycka, men det är lite som att kasta sten i växthus..

Det handlar lite om kräftor
Jag är ett stort fan av härliga nykokta kräftor, så där lagom salta och med den sköna krondillsmaken och den lilla touchen av porter som ska finnas där. Okej jag erkänner att jag tyvärr tröttnar lite för fort när det ska pillas och sörplas, men det förringar inte den goda smaken av dom gyllene kräftorna. Men jag blir lite sådär fundersam som man kan bli ibland när jag tänker på hur vi köper och behandlar denna lilla godbit, i media skriker man högt om all mat som tillagas och kyls ner, transporteras och körs runt. Såg just ett reportage i en tidning från kräftkoket i en av butikerna i en stad i närheten, man kokade kräftorna för att kyla ner dom snabbt en process som inte på något som helst sätt skiljer sig från våran hos oss. Jag tror inte heller att det är så många som äter kräftorna i butiken, jag är rätt övertygad om att dom transporteras hem först. Ytterligare en likhet med våran verksamhet som vi har, vi måste ju också köra ut maten till våra gäster. Tittar vi sedan på kräftor från Kina eller Turkiet, snacka om transporter med färdiglagad mat men hur många fördömer dom transporterna och kräver att kräftorna ska kokas hemma på spisen? Det är så lätt att fördöma saker för att vi lärt oss att göra det, medan vissa andra saker är helt ok att göra för vi lärt oss att just då är det ok. Tänk om vi kunde lära oss att focusera på det verkliga problemen, vårat kök har fått utstå en hel del kritik för faktumet att maten görs i ett stort kök och transporteras. Jag vet att våra professionella kockar lagar mat som håller en hög kvalitet och smakar riktigt bra, transporten gör varken till eller från precis som den inte gör för kräftorna från butiken. Frågan är hur vi skulle uppleva kräftorna från butiken om vi la oss i en säng på ett sjukhus, lätt omtumlad och oroliga över att vara inlagda kanske nyopererade med någon som hostar ljudligt i rummet bredvid. Du har fått en morfinbehandling för att lindra smärtan, men samtidigt så blir allt beskt som en bieffekt. Personligen älskar jag när folk har åsikter, tycker och tänker, men när tyckandet blir sanningar utan substans så blir jag rätt arg.
Självklart så finns det saker att jobba på i vårat kök också, vi är långt ifrån perfekta och jag ser med entusiasm fram mot att få jobba mot att bli landets främsta större kök. Men till det krävs det att vi kan ändra folks grundinställning till det ädla hantverket att laga mat i ett stort kök, förbi är tiden med storproduktion, undermåliga råvaror och färdiga rätter. Nu pratar vi större kök, tillagning, bra råvaror och professionella människor i köket, det är vår och framtidens melodi.