Loader

Det finns kaffe och så finns det kaffe, en ny aha upplevelse för mig

By : | 0 Comments | On : 13 januari, 2015 | Category : Besök, Blogg, Privata inlägg, Test, Utveckling

Jag är en genuin kaffeälskare och har fram till för ett par timmar sedan haft en väldigt bestämd uppfattning om hur mitt kaffe ska vara, men efter ett besök på vårt lokala kafferosteri i Västerås så är min kaffevärld omkullkastad.

Jag fick en fråga om jag ville testa lite kaffe från det lokala Björklunds kafferosteri häromdagen, och som den kaffeälskare jag är så var det inte så svårt att säga ja,

Björklunds kafferosteri

Björklunds kafferosteri är ett lokalt rosteri som ligger i det gamla Slakthusområdet i Västerås, drivet av en eldsjäl som hösten 2013 återupptar en 100-årig hantverkstradition i Västerås med sitt Björklunds Kafferosteri.

För mig så var det första besöket i rosteriet och på vägen dit kunde jag inte låta bli att tänka på den underbara doften av nyrostat kaffe,  en doft som ofta slog emot en när man förr passerade något av de stora rosterierna i Uppsala, Gävle och även i Västerås.

Även om det idag inte rostades något kaffe så skvallrade skylten på väggen utanför om att jag var på rätt ställe, jag öppnade den anspråkslösa dörren på framsidan och lyckades givetvis störa mitt i kaffepausen.

Men med ett skutt så hoppade en kille upp från soffan och presenterade sig som Johan Björklund, vilket även visade sig vara grundare av rosteriet och en fantastisk entusiast av kaffe som en riktig njutningsvara.

En riktig eldsjäl och entusiast

Det finns få saker som slår att få träffa en riktig entusiast som brinner för något och som så gärna delar med sig av sina erfarenheter, Johan visade sig vara en sådan och jag är riktigt imponerad av hur han inspirerar och guidar mig igenom kaffets ljuvliga värld.

Vadå gillar du inte kaffe?

När det kommer till att ta fram några prover så får jag frågan -hur vill du ha ditt kaffe? och som den kaffedrickare jag är så svarar jag -med mycket smak och känner sig lite småproffsig, när nästa fråga kommer så blir det lite jobbigare -hur menar du då? Lite tveksamt säger jag -det ska vara mörkt rostat, repliken tillbaka är snabb -vadå gillar du inte kaffe? nu känner jag mig helt borta och min kaffevärld är i gungning.

Johan jämför kaffet med en köttbit

Johan jämför kaffet med en köttbit som steks ”ju hårdare vi steker köttet desto mindre köttsmak får du då stekytan tar över smaken”, man kan inte annat än hålla med i det fullkomliga logiska resonemanget som jag känner igen från andra drycker.

I ett ljusrostat kaffe får den enskilda bönan mycket mera utrymme att visa sitt sanna jag och på så sätt visar man kaffeodlaren lite mera respekt för det jobb de gör, kaffet Bjurhovda är ett sådant kaffe som jag passar på att testa samtidigt som denna text skrivs.

Jag förstår att man som okunnig kanske ratar kaffet

Jag förstår att man som okunnig kanske ratar kaffet som blir väldigt ljust och första lilla sippen kanske kan upplevas klen, men ha lite tålamod och vänta lite så börjar smaken växa på ett spännande sätt och visst smakar man kaffet på ett helt annat sätt.

Väldigt imponerad blir jag av hur smaken växer och trots den bleka färgen ändå är fylligt, Johan var tydlig med att det inte är ett kaffe för mjölk och socker som lätt tar bort smakerna av kaffebönan i detta ljusa kaffe.

Nu längtar jag redan till att testa de olika kaffesorterna som jag har fått med mig hem från rosteriet, samt den provning som väntar vid ett återbesök till rosteriet.

Jag hoppas verkligen att du också vågar testa ett ljusrostat kaffe eller något annat av de spännande kaffesorter som är lite annorlunda mot de du hittar som standardsortiment i butiken, våga att testa och gör det som en helt ny upplevelse.

Johan påpekade att du inte behöver en exklusiv kaffebryggare utan hans heta tips är en enkel kaffekvarn och en helt vanlig bryggare.

Idag så har man nio olika kaffesorter med lika många olika inriktningar och smaker alla döpta efter olika områden i Västerås, dock saknar jag mitt Hemdal men vem vet kanske är snart även mitt området med i sortimentet som en ny smakriktning.

Här hittar du länken till Björklunds rosteri där du kan läsa mer om kaffesorter och historian bakom kaffet.. 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  Engelsmännen har uppfunnit middagstalen för att man ska glömma deras mat.
  -Pierre Daninos
  %d bloggare gillar detta: