Loader

Det kom 280kg potatis idag.

By : | 0 Comments | On : 12 augusti, 2011 | Category : Hur funkar det?, Jobb inlägg, Roligheter, Tankar

 

Recept som väntar på att paras ihop med rätt råvaror.

 

Det är en strålande morgonsol ute och fredagen är här, klockan står på 6:20 kökets första vakmästare har nyss börjat och håller på att förbereda dagens inleveranser. Det sista han gjorde igår var att skriva ut alla recept till måndagens matlagning och sorterat upp dom, nu gör han i ordning receptvagnarna som varorna ska läggas på samtidigt så backar den första av våra 7 leverantörer till. Fram till klockan 8 så är det full fart med inleveranser, när råvarorna kommer kollar vi hur dom ser ut, att det är helt, rent och håller rätt temperatur detta dokumenteras även noggrant. Allt ska sorteras upp för att kunna läggas på rätt receptvagn tillsammans med receptet, styckesaker räknas och vikter vägs för att stämma med receptet. Lite beroende på dag och vecka så kan det röra sig om allt från 60 till 90 recept som ska packas på vagnar, det är lite att hålla reda på men vi har god hjälp av vårt datasystem Matilda. När vagnen är packad efter receptet rullar den genom ett desinfektionsbad in i en kyl för att på måndag vara klar, då kockarna rullar fram den och kan starta laga rätten som ligger på vagnen. Det som finns kvar ska in på något av våra lager, det ska packas upp och ställas snyggt så att vi lätt hittar det när det ska användas. Under dagen så servar vaktmästaren även köket med råvaror som behövs i köket under dagen, det kan vara dietköket som kan ha fått in en akut specialkost eller kanske kallköket som behöver något till sina sallader. Det händer även att en leverantör missar något eller får slut på en råvara, då blir det mycket jagande för att få tag på ett alternativ för vi kan inte bara byta ut eller ta bort från menyn.

För att ge våra leverantörer en chans att få fram rätt råvara i rätt mängd så beställer vi all patientmat 10 dagar innan leveransen, och då har vi lagt in en prognos på hur många vi tror ska äta dom olika rätterna. Vaktmästaren håller koll på lagret och ser till att vi får hem rätt råvaror till respektive recept, även här hjälper datan till att hålla ordning på allt. Våra färska frukter och grönsaker beställer vi närmare inpå, dessa kommer sedan hem samma dag som dom ska användas allt för att dom ska vara så fräscha som möjligt. Till lunch så är det mesta uppackat och det är dags att plocka undan och städa, det är en hel del att ta hand om efter allt uppackande och skitiga vagnarna/pallar från leverantörer. I köket jobbar 2 stycken vaktmästare som ser till att varor kommer hem och tar emot alla leveranser in i köket, dom packar upp och ställer allt på plats samt hjälper till med att packa varor som ska lämna köket.

Som lite kuriosa kan nämnas att i dag tog vi emot och packar upp 69st recept på egna vagnar, 280kg potatis, 90kg mospotatis (mindre potatisar som passar bättre till mos), 48kg isbergssallad, 40kg morötter, och 16kg vitkål med mera….

Print Friendly, PDF & Email

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  Den siste jag skulle rådfråga om vad jag ska äta är en läkare. Det är mycket säkrare att konsultera en kypare och inte ett dugg dyrare.
  -Robert Lynd
  %d bloggare gillar detta: