Loader

”Som en smygande indian bytte man askkoppen”

By : | 0 Comments | On : 3 maj, 2012 | Category : Besök, Hur funkar det?, Privata inlägg, Roligheter, Tankar, Utveckling

En bild som säger mer än ord apropå rökning och tänk även lite på världsnaturfonden som jag lånat bilden av..

Jag minns när man började på krogen och dom gånger man jobbade som servitör hur röken låg tätt kring borden, att bytta en askkopp var en procedur som kunde visa på klassen av restaurangen. Desto mindre gästen märkte av att han rökt i form av fimpar och aska desto bättre restaurang var det, vilket gjorde att man likt en indian i mockasiner smög sig fram och bytte askkoppen utan att gästen noterat något. Man använde den nya askkoppen som ett lock när man tog bort den använda utan att aska eller dofter skulle sprida sig över bordet, sedan satte man lugnt tillbaka den på bordet och gästerna hade en ny fräsch askkopp på bordet som kunde fyllas på. Till kaffet skulle man sedan kunna erbjuda en röklåda med diverse cigaretter, cigariller och cigarrer, något som känns väldigt avlägset och som jag tror att inte någon riktigt kan föreställa sig idag.

Kan inte låta bli att fundera på den mängd cigaretter jag måste ha sugit i mig utan att jag rökt en enda cigarett frivilligt i hela mitt liv, trots att jag har en mycket bestämd åsikt om rökare så har jag förståelse för det behov som cigaretter skapat. Vi är ju vanemänniskor som skapar trygga rutiner runt omkring oss för att må bra, vi tycker om att gå upp samma tid på morgonen, sitta vid ”min” plats vid bordet eller på tåget, vi cyklar, går eller kör samma väg varje gång och fler exempel finns det i mängder. Tyvärr så är det så att vi ibland skapar trygga rutiner som inte är lika hälsosamma som dom borde vara, där rökningen är en av dom farligare men kanske mest accepterade.

Jag har en kompis som har en härlig lösning till problemet med just rökningen han säljer den helt ofarlig eciggen, som låter dig hålla kvar dina trygga rutiner med det där lugnande blosset vid olika tillfällen. Man skulle faktiskt kunna använda den på olika typer av offentliga platser utan att störa folk annat än att man faktiskt mistar det som riktig rökning, jag har själv sett den ett flertal gånger nu och den är häftigt i sitt utseende som en cigarett och med den ofarliga vatten ånga som man drar bloss med.

Ta som exempel på restaurangen när man jobbar i köket och man är färdig att skicka ut en fantastisk varmrätt, när en lätt stressad servis kommer in och säger att gästen gick ut och rökte så vänta lite med maten. En mardröm för en kock och man undrar hur gästen tänker är han/hon det minsta intresserad av mat? inte nog med att man plötsligt drar i nödbromsen i köket och förmodligen ställer till det för kockarna, som jobbar med råvarorna för att skapa god måltid så tar man även död på sina egna smaklökar för en bra stund. Förväntar man sig verkligen att det ska smaka lika fantastiskt gott efter att man varit ute och blossat, eller är det så att man accepterar faktumet att det inte kommer att bli som man tänkt sig och med ro äter sin mat med ett vin som förmodligen inte smakar något?

Precis som vi låter oss ha våra fasta platser vid bordet eller tar den trygga vägen varje dag så får vi nog acceptera att rökare vill ta sin cigg, men varför då inte jobba mot att man använder en variant som inte skadar omgivning eller den som röker. Precis som det på restaurang eller vid middagen hemma kan vara ett bra alternativ för att inte förstöra måltiden, så kanske det är något som man kan erbjuda sjuka rökare på sjukhus. Ett sätt att skapa tryggheten utan att man behöver komma ut och blossa farliga cigaretter, eller något för gamla som har svårt att komma ut och ta sin cigarett på ett säkert sätt.

Blir du mer nyfiken? gå in på www.eciggen.com där kan läsa på mera om den elektroniska cigaretten, som säkert kan hjälpa en hel del kroniska rökare till ett friskare liv med garanterat godare måltider.

Print Friendly, PDF & Email

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  Vi bör nog inte gå för långt i vår strävan efter äkthet. Vill vi egentligen att det ska finnas sjömän i sjömansbiff?
  -Carl Hammarén
  %d bloggare gillar detta: