Loader

Man undrar ju lite hur ekologiskt det är på riktigt?

By : | 2 Comments | On : 1 oktober, 2012 | Category : Blogg, Hur funkar det?, Jobb inlägg, Privata inlägg, Tankar

DDT och andra gifter i ekologisk olivolja kan man läsa om när Råd & Rön låtit testa tio olika ekologiska olivoljor, i laboratorium visade det sig att flera av oljorna innehåller rester av giftiga bekämpningsmedel.

I många kök precis som mitt hemma så står det snygga flaskor med olivolja från första pressningen, den som kallas extra virgin eller extra jungfru som vi så gärna häller på vår mat och sallad.

Det känns lite konstigt att den rena ekologiska oljan som borde vara helt fri från bekämpningsmedel i Råd & Röns analyser visar sig inte alls vara fria från dem, än en gång så får ordet ekologiskt sig en törn och man får fundera på vad det egentligen står för.

Enligt råd & rön så hittade man i tre oljor klorpyrifos som är ett insektsgift som påverkar nervsystemet, i en av oljorna fanns också spår av DDT som är förbjudet i många länder sedan 70 talet.

– Det är anmärkningsvärt att ekologiska oljor innehåller bekämpningsmedel, även om det är i mycket små mängder, säger Anneli Widenfalk på Livsmedelsverket.

– När det gäller klorpyrifos och andra bekämpningsmedel finns det gränsvärden för hur mycket som får finnas i grönsaker och frukt för att de ska få säljas. Ännu finns det inget gränsvärde för hur mycket klorpyrifos en olivolja får innehålla, men i oliver är maxgränsen 50 mikrogram per kilo. ADI (acceptabelt dagligt intag) är 10 mikrogram per kilo kroppsvikt och dag, vilket innebär 600 mikrogram för en vuxen.

I testet kommer det fram att det är testets näst dyraste olja Frantoi Cutrera med ett literpris på 380 kronor som hade de högsta halterna av klorpyrifos: 28,4 mikrogram per kilo, vilket måste tyda på att oliverna besprutats.

I oljorna från Saltå Kvarn och Änglamark upptäcktes drygt 5 mikrogram per kilo, skulle man göra testet på oljor som inte är ekologiska skulle man säkert komma fram till samma sak men nu rör det sig om oljor som ska framställas utan bekämpningsmedel.

Personligen så är jag inte förvånad då det numera tyvärr är ett mode i ekologiskt och en hel del pengar finns att hämta för den som vill fuska, ekologiskt är bra om det sköts rätt men vi får inte stirra oss blinda på just ordet ekologiskt så att vi glömmer vad som ska vara bakom ordet också…

Inspiration och textdelar hämtade från råd & röns hemsida

Print Friendly, PDF & Email

  Comments (2)

  1. posted by Carina on 2 oktober, 2012

   Ja, det är ju så att man vill kunna lita på logotypen som talar om för oss medvetna konsumenter att en vara verkligen är ekologisk. Men tyvärr är det inte alltid så.

     Svara
   • posted by Patric on 2 oktober, 2012

    Ja så är det tyvärr när pengarna lockar mer än syftet, trevligt hemsida du har finns en hel del matnyttigt där..

      Svara

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  Först kramar jag alla i familjen – sedan ställer jag mig vid spisen
  -Ernst Kirchsteiger
  %d bloggare gillar detta: