Loader

Ekomaten räcker inte till, vad gör vi då.. importerar?

By : | 0 Comments | On : 14 oktober, 2011 | Category : Hur funkar det?, Jobb inlägg, Tankar, Utveckling

En ekologisk gård i Sverige någonstans, hur många fler kommer vi att se i framtiden?

Precis som jag tidigare har sagt så är den ekologiska marknaden inte helt ok, i Sverige så har vi inte tillräckligt med produktion av ekologiska livsmedel. Det är inte konstigt för många av våra stora tillverkare hittar billigare ekologiska alternativ utomlands, vilket helt klart utarmar den svenska produktionen av ekologiskt. Våra stora producenter säger gärna att det inte räcker till med svenska råvaror och gladeligen köper in från andra länder, vilket gör att det inte finns någon anledning för svenska producenter att starta ekologiska jordbruk för dom kan inte konkurrera med dom som finns utomlands.

Varför kan man inte säga tyvärr det är slut på ekologisk för tillfället vi får jobba på att hjälpa fler bönder att producera, förmodligen för att det är stora pengar i just ordet ekologiskt och det handlar om att tjäna pengar och då får det inte ta slut.

För det är konstigt att samtidigt som efterfrågan ökar i Sverige så ökar inte dom ekologiska jordbruken i Sverige nämnvärt, jag tror mer på att man ska jobba på det närodlade och sedan ekologiskt från Sverige. När vi sedan i Sverige har ett starkt ekologiskt jordbruk, då vänder vi oss ut i världen och hjälper till.

Idag har vi ett krav på oss att nå upp till 25% ekologiskt i våran verksamhet, ett mål som vi jobbar på och jag tror att vi ska nå . Men jag gör det med en viss fundersamhet inte för att jag inte vill ha ekologiskt utan snarare för att vi är förblindade av just ordet ekologiskt, och jag tycker att vi borde ta oss en ordentlig funderare på hur vi bäst hjälper våran moder jord.

Samtidigt så är det så att om vi som bor på jorden bestämde oss för att bara satsa på ekologiskt och fördelade om resurserna för odling, så skulle vi kunna producera tillräckligt för att mätta jordens hela befolkning.

Inspiration hämtad från DN.se

Inspiration hämtad från SR.se

Är närodlat rätt från svt.se

Print Friendly, PDF & Email

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  Jag älskar svensk mat, speciellt spaghetti, kebab och pizza.
  -Okänd
  %d bloggare gillar detta: