En annorlunda dag som domare i matlagningstävling
Ibland får man göra saker som man kanske inte är van vid och inte hör till vardagssysslorna men som förgyller vardagen lite extra, och en sådan dag hade jag nyss när jag fick äran att vara domare i en tävling för unga kockar under utbildning.
En tävling som arrangerades av svenska kockars förening med hjälp av celiakiförbundet, semper och valio, tävlingen bestod i tekniska moment, matlagning och hade en extra tvist när fokus låg på att det skulle vara Gluten, Laktos, Mjölk och Soyafritt.
Personligen så tycker jag att det är extra roligt för det vänder sig till unga kockar som precis står med en fot in i restaurangvärlden, att få se dessa unga kockar som precis har börjat sin resa visa en sådan glöd och engagemang för yrket är fantastiskt. Att man sedan med tävlingen uppmärksammar matlagning med lite andra krav, som det innebär när man lagar mat som ska passa gäster med olika allergier och intoleranser.
Tävlingen hölls under en fackmässa med mat i Kista som är en del av vår huvudstad dit jag begav mig på morgonkvisten i tisdags, dagen till ära så fungerade alla förbindelserna smärtfritt och jag kom i god tid och kunde i lugn och ro göra mig hemmastad i mässhallen.
Vi var 6 st domare i tävlingen varav huvuddomaren Stefan Bjur som är en profil inom gastronomi där han var tidig med att laga mat med öl bla, och som jag träffade för en hel del år sedan under min tid som kökschef på en större restaurang klippan västerås när han och jag tittade på lite ny tänkande i köket.
Som konferencier var Johanna Westman på plats och som på ett förträffligt sätt guidade tävlingen genom dagen, på scenen var det fem stycken tvåmanna lag som tävlade i momenten, jobba med kniv där man skar rotsaker som julienne och brunoise, göra en bechamel sås som tyvärr fick strykas ur tävling av ett tekniskt problem, tournera potatis, göra en äkta cesarsallad och det avslutande momentet med en hemlig råvarukorg.
Alla lagen jobbade väldigt bra med samtliga moment och visade stor skicklighet när det kom till råvarukorgen där huvudråvaran bestod av Alaska loins, rätten som tillagades skulle även vara Gluten, Laktos, Mjölk och Soyafri något som kan vara en riktig utmaning även för en kock som kommit långt i karriären.
Lagen som tagit sig fram till finalen i Stockholm kom från Köping med ett lag och Lycksele samt Mjölby som imponerande lyckats få med två lag vardera, det vart en jämn final där det var små marginaler mellan lagen men en vinnare måste det alltid bli så även här.
När alla moment var klara och den hemliga korgen tillagad så stod det klart att det vart laget från Köping och Ullvigymnasiet som tog hem segern ett lag som bestod av två tjejer som tillagade en imponerande glutenfri pastarätt, en rätt som man utan problem skulle kunna servera som lunch på en vanlig lunchrestaurang.
Jag konstaterar efteråt att det finns massor av unga talanger som vill utmana i det professionella köket, något som känns riktigt roligt och är fantastiskt för yrket när det fyller på med intresserade unga människor som vågar utmana.
[soliloquy id=”8364″]
posted by Receptbyrån on 10 februari, 2013
Låter spännande att få göra i alla fall.
posted by Patric on 10 februari, 2013
Var mycket spännande 🙂