Loader

Ett minne från köket..

By : | 0 Comments | On : 17 augusti, 2012 | Category : Blogg, Jobb inlägg, Privata inlägg, Roligheter

Ibland så poppar det upp lite minnen som man glömt bort, jag har två stycken som kom idag som är från när jag var kökschef på en lite större restaurang.

Det första är av en diskare som framförallt skötte disken från köket som vart en hel del under en kväll, när allt var klart så tog han av sig sin lilla vita mössa, en längre rock och ett förklädde. Allt stoppades sedan omsorgsfullt in i diskmaskinen för grovdisk som sattes igång, när maskinen var klar så hängdes kläderna upp för torkning till dagen efter.väldigt undrande frågade jag om han verkligen trodde att kläder som tvättats i diskvatten vart rena, han tyckte att det var en väldigt konstig fråga när kastruller och bunkar vart rena måste ju även kläder bli rena. Jag svarade inte på frågan men han tvättade inga mer kläder i diskmaskinen, utan han tog nya och väldigt mycket mera rena i linneförrådet  efter det.

Det andra var en av våra äldre kallskänkor som hade jobbat i många år i köket och var något år från pension, kallskänken var precis som idom flesta kök en gång i tiden belägen i ett eget rum i köket med en gigantisk lucka av glas som hissades upp när kallskänken var ”öppen” . Det var en väldigt varm dag och jag ville vara lite snäll och försåg alla i köket med ett glas med kall läsk, efter det så gick jag till det som kallades för spritkassan. Här fick alla hämta ut drycker som innhöll alkohol oavsett om det var till en gäst eller matlagningen, jag skulle ha den dagliga ransonen av några ml congac till vår Rhode islandsås. Jag tog den lilla skvätten och gick tillbaka till kallskänken och gav dom den, varpå kallskänkan tittade förvånat på mig och undrade vad den var till. Jag vart lika förvånad eftersom det var något som jag gjorde nästan varje dag, hon tittade på mig och undrade vad det var jag gett henne tidigare då? Av någon anledning så hade hon hällt ett stort glas cola i Rhode islandsåsen i tron att jag gett henne en ovanligt stor congac, jag var i milda ord inte helt nöjd med att hon inte bara missat färgen på congacen utan också att det var ett större glas som hon hällt i.

Efter det så vart jag väldigt tydlig med vad det var som jag ställde på bänken i kallskänken…

 

Print Friendly, PDF & Email

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  På fastande mage är alla onda ting dubbelt så onda.
  -Christoph Martin Wieland
  %d bloggare gillar detta: