Loader

Färskt vilt och nyplockad svamp, jag blir lite avundsjuk..

By : | 0 Comments | On : 28 augusti, 2011 | Category : Matlagning, Privata inlägg, Tankar

Ser dom som smörstekta lätt saltade på en toast...

Jag sitter vid datorn på ett av mina spaningståg efter idéer och uppslag, både till min matlagning hemma, på jobbet och kanske något till bloggen. Så här på höstkanten fascineras jag dom som har en jägarexamen och fixar sitt eget kött, eller alla dom som tålmodigt plockar bär och svamp ute i skogen. Själv så har jag lite dåligt tålamod för själva plockandet i skogen, och jägarexamen har jag nog inte funnit mig tid till att ta.

Jag älskar att laga till vilt och utnyttja det som vår vilda natur har att erbjuda, det ger ofta väldigt naturliga och nästan lite vilda smaker. Smaker som kan variera sig beroende på vart det kommer ifrån, hur väder & vind varit, tillgång på näring eller hur födan varit. Jag tycker ofta att vilt, svamp och bär från skogen ska tillagas enkelt utan konstiga krusiduller, det ska smaka vilt och man ska känna dom naturliga smakerna och ursprunget. Jag kan förstå att det finns folk idag som inte tycker om vilt, för det kött och den fågel som många är vana vid och som köps i butik idag smakar väldigt lite i förhållande. Så för en ovan viltätare kan det nog komma som en chock med smakerna, men kom ihåg att en älg du äter ena gången inte behöver smaka likadant nästa gång du äter. Så ge inte upp vilt för att du inte tyckte om när du smakade sist, förhoppningsvis smakar det bättre andra gången.

Hittade en lite artikel i DN om systrarna Brydling som precis gett ut en kokbok om just det vilda köket som heter ”Laga vilt från skog & sjö”  , och är det som dom säger att det är enklare recept som passar alla är det kanon. Ska jag klämma till med något mindre bra med det vilda så är det priserna, för oavsett så är det dyrt att köpa för sådana som mig som inte kommer ut i skogen varken med korg eller bössa på ryggen.

Print Friendly, PDF & Email

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  Att äta är magens behov, att dricka är själens.
  -Claude Tillier
  %d bloggare gillar detta: