Loader

Fick du en bra start i morse?

By : | 0 Comments | On : 20 december, 2011 | Category : Hur funkar det?, Jobb inlägg, Matlagning, Privata inlägg, Tankar, Utveckling

Nygräddade frukostbullar äter vi ofta på helgen..

Dagens viktigaste mål brukar jag säga till mina barn i hopp om att dom äter en bra frukost, även till ”mina” tjejer i hockey laget brukar jag mässa om frukostens vikt.  Det finns gott om forskning som påtalar vikten av just frukosten, den sätter igång förbränningen och ger både kroppen och hjärnan energi så att man orkar med dagens uppgifter. Att hoppa över frukosten innebär att man är vrålhungrig efter ett tag och kanske väljer mindre bra mellanmål eller äter en för stor lunch, genom att sprida ut matintaget över dagen håller man blodsockret också på en jämnare nivå och kroppen mår bättre. Oavsett om du tränar, vill gå ner i vikt eller vill  hålla en bra vikt är frukosten enormt viktig, utan frukost ökar risken för problem med hormoner och ämnesomsättning och fett bildas i större utsträckning.

Enligt en nygjord undersökning som jag läste om i SvD.se så äter bara var tredje vuxen frukost i köket varje vardag, andra äter sina flingor eller frukostsmörgås i sovrummet eller till och med på toaletten samtidigt som de gör sig i ordning för jobbet. Ett växande antal säger också att de hoppar över frukosten eller köper mat på väg till arbetet eftersom kravet på att vara tidigt på jobbet ökar, vilket kanske egentligen handlar om att man behöver gå upp lite tidigare.

Jag kan själv tycka att det är lite oroväckande att det är så många barn som inte äter frukost, att börja dagen med noll i depån är inte att ge sina barn förutsättningar att klara dagen. Men om man som förälder inte hinner med eller vill ha frukost är det omöjligt att motivera barn att äta en riktig frukost, tänk om och inse vikten av frukosten och försök få dina barn att förstå vikten av första målet för dagen.

I en svensk studie från 1997 visade man att frukostens energiinnehåll och näringskvalitet påverkade såväl fysiska som intellektuella prestationer, barn som hade ätit en bra frukost mådde bättre och kände sig piggare än de barn som ätit en näringsmässigt sämre frukost. Kom ihåg att undvika vitt bröd,  sötade flingor (som frostflakes, coco-pops och kalaspuffar), kaksmulor som Start och andra alternativ, all form av frukost som innehåller socker.

Själv så äter jag alltid en grötfrukost oavsett om det är vardag eller helg, på helger så äter vi en finare uppdukad frukost med hela familjen där vi ”tvingar” upp alla klockan 9:00. Sedan så är det helt ok för den som vill att lägga sig en stund till, vilket inte är helt ovanligt att dom gör. Det roliga är att när barnens kompisar sover över så får dom välja om dom vill komma till frukosten, det gör dom nästan alltid trots att dom knappt sovit så äter dom frukost och förvinner in på rummet igen och sover bort halva dagen efteråt.

Mer om frukosten från top form i SVT.se

Receptet på frukostbullarna gjorda på surdeg.

Vill du koka bra ägg till frukosten?

Print Friendly, PDF & Email

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  Den förste som åt ostron var en modig man.
  -Jonathan Swift
  %d bloggare gillar detta: