Loader

Förbannad, frustrerad och riktigt imponerad

By : | 0 Comments | On : 17 mars, 2017 | Category : Blogg, Privata inlägg, Tankar, Utveckling

Splash säger det när spottloskan hamnar på golvet precis framför fötterna på gästerna som tar mat vid buffén, utan en tanke på var man är eller på de runt omkring kom det som något helt naturligt.

vart bor du? jag ska sticka en kniv i dig

En stund senare höjs en röst ”vart bor du? jag ska sticka en kniv i dig”, tydligen passade ingen av de två rätterna man i köket lagt sin själ i att laga under förmiddagen.

du jobbar för mig

Som på en given signal reser sig alla från ett bord och kvar lämnar man disken, servetter, matrester och ett allmänt kladdigt bord, när personalen vänligt ber dem ta med sig disken får man veta att ”du jobbar för mig”.

ett par mörka streck blir kvar på den vita väggen

Samtidigt lyckas en gäst bli kladdig och tycker att servetter är ett onödigt påfund, de vita väggarna passar bättre att dra handen mot för att bli av med maten som finns kvar på handen, ett par mörka streck blir kvar på den vita väggen när gästen går.

hämtat från vardagen

Någonstans skulle jag önska att detta var något som jag satt och hittade på men tyvärr är det hämtat från vardagen för personal som jobbar med nästan vuxna gäster i en skolrestaurang på ett gymnasium, det är fruktansvärt kränkande och helt oacceptabelt att det i överhuvudtaget förekommer och måste lyftas upp.

chocken som blev ilska

Själv fick jag en chock som övergick i ren ilska när jag hörde allvaret och grovheten i det som händer för i min värld så skulle inget av detta vara ett alternativ om man vill äta i restaurangen, tänk tanken att det sker på en normal lunchrestaurang tror inte någon får upp bilden av att gästen inte skulle ha åkt ut omgående och förmodligen blivit portad för en tid framåt

vågar vi prata om det?

Jag får känslan av att man gärna inte pratar om det och bagatelliserar förekomsten av dessa problem, de är ju så unga, taskig uppväxt, ingen som brytt sig eller inte mitt problem, bara bortförklaringar som på något sätt försvarar och gör det ok att gästen får mordhota, spotta och bete sig illa.

Givetvis kan man fundera på om det är vi som jobbar i restaurangerna som gör fel när vi tar emot och servar eleverna, men det köper jag inte när vi kommer till rena kränkningar, brist på respekt vilket vi aldrig får bagatellisera

allas vuxnas ansvar att visa att det inte är ok!

Jag tycker inte att det är upp till personalen i restaurangen eller pedagogers jobb att uppfostra dessa elever utan det borde ha skett tidigare och hemifrån. däremot är det viktigt att vi inte tillåter att det sker och har tydliga gränser som alla vuxna runt gäster/elever ansvarar för följs och där alla hot ska polisanmälas för att visa att det är fel beteende.

övervägande exemplariska gäster

Som tur är har vi övervägande exemplariska gäster och elever som sköter sig men tyvärr tar de handfulla ”rötäggen” alldeles för mycket energi, som vi hellre skulle vilja lägga på matlagning och ge tillbaka till gästerna.

riktigt imponerad

Jag är dock imponerad över personalen som fortsätter fokusera på sina gäster och lagar mat med kärlek och omtanke, där man dagligen gör allt för gästens trivsel trots hot, nedvärderande ord/beteende samt brist på respekt.

Slut ord

Det är viktigt att förstå att jag inte pekar ut någon skola utan belyser en förekomst av ett problem inom gymnasieskolorna runt om i Sverige, jag konstaterar också att detta inte är bundet till specifika städer, områden eller skolor utan finns spritt runt om i landet.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  Det är långt mellan kokkonst och näringsvetenskap, på samma sätt som det är långt mellan älskogskonst och insemination.
  -Jens Bang
  %d bloggare gillar detta: