Loader

Försvinn svinn…

By : | 0 Comments | On : 19 oktober, 2011 | Category : Hur funkar det?, Jobb inlägg, Tankar, Utveckling

Arbetsmaterial på workshopen, grupparbete kring 4 frågor om matsvinn.

Igår var jag på en Workshop om matsvinnet som vi är duktiga på att skapa överallt, både hemma i industrin och vi i köken. Vad är då matsvinn? till det räknas sådant som vi slänger som kan användas, tex om vi skär bor för mycket av toppen på en gurka så blir den delen som vart för mycket matsvinn medan det som vi inte kan äta kallas för matavfall.

Workshopen hölls av hushållningssällskapet med bidrag av jordbruksverket, ett mycket bra initiativ som jag hoppas kommer att ge effekter i sopptunnorna. Jag var ensam att komma från en landstingsverksamhet och dom flesta kommer från kommunala verksamheter, så som det var nu så var dom flesta även från skolverksamheterna. Så mycket av det vi jobbade med handlade om unga människors vanor och ovanor och hur man i skolor skulle kunna jobba med matsvinnet, vet inte varför det vart en sådan inriktning på deltagarna för matsvinnet är lika stort på andra verksamheter.

Workshopen började dock  med ett lagom och bra föredrag om matavfall som hölls av Sanna Due från Naturvårdsverket, det gav några aha upplevelser men jag blir förvånad över att man tar upp kampanjer som goda exempel personligen tycker jag att det blir ett gott exempel först när det ger lånsiktiga effekter.

Visste du att för att producera:

 • 1 Potatis krävs 25l Vatten
 • 1 Kopp kaffe krävs 140l vatten
 • 1 Glas juice krävs 170l vatten
 • 1 kg Vete krävs 3 000l vatten
 • 1 Hamburgare krävs 2 400l Vatten
 • 1 kg nött kött krävs 15 000l vatten
Nu krävs det även att vi förstår att för att lyckas måste vi frigöra resurser i form av pengar och personal för att kunna jobba med det fullt ut, först då kommer det att ge något och vi kommer garanterat att få tillbaka resurserna i form av bättre ekonomi och hållbarare miljö så nu hoppas jag att vi vågar ställa kraven gentemot beslutsfattare.

Jag tackar hushållningssällskapet för en bra workshop som jag hoppas kommer att ge effekter, för en sak är klar att vi måste minska vårt matavfall överallt. Så tänk efter hemma också när du lagar och förbereder mat eller när du rensar kylen, kan jag äta det så är det matsvinn och försök då göra något roligt av det.

Hushållningssällskapet

Mindrematsvinn.nu

Print Friendly, PDF & Email

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  Korvgubbes problembarn: vurstingar.
  -Okänd
  %d bloggare gillar detta: