Loader

Varför ska jag inte använda fuskprodukterna i mejerihyllan?

By : | 0 Comments | On : 6 september, 2012 | Category : Blogg, Hur funkar det?, Jobb inlägg, Matlagning, Privata inlägg, Tankar, Utveckling

Vad innebär det när våra råvaror har ord som ”mat” i namnet som tex. becel mat eller Milda mat osv..???

Kanske inget som vi funderar på när vi står vid hyllan i affären och ska handla, det är ju en bekväm produkt som håller bra och är billigare än vanlig grädde och nyttigare med lägre fett eller….

Men kanske ska vi börja titta på vad det egentligen är för det är en fuskprodukt som inte har med grädde att göra ta ”Becel Mat 15%” som innehåller följande ingredienser:

Vatten, skummjölk, vegetabilisk olja, vegetabiliskt fett, kärnmjölkspulver, förtjockningsmedel (E1442 tapiokabaserat), emulgeringsmedel (E435), stabiliseringsmedel (E461), E451), färgämne (betakaroten)

eller varför inte ”Milda mat” som också innehåller 15% fett men också följande:

Vatten, skummjölk, kärnmjölk, vegetabiliskt fett, vegetabiliskt olja, modifierad stärkelse, stabiliseringsmedel (metylcellulosa, xantangummi), emulgeringsmedel (polysorbat 60), socker, arom, salt, färgämne (betakaroten).

Självklart så eftersom produkterna inte har något med grädde att göra får de inte kalla dem för det, därför ger man dom namnet ”Mat”, oavsett vilket namn dom har så tycker jag inte att dom har med mat att göra för varför ska vi ersätta naturliga råvaror med något som är så onaturligt?

Vad är något som man kallar ”mat” och som står på mejerihyllan?

Inte nog med det intressanta innehållet så kan man ställa sig frågan hur fettet ser ut i produkten, för man kan man nog utgå ifrån att oljorna i de här produkterna är varmpressade och behandlade många gånger så att man får bort smaken.

Det är dessutom intressant att man aldrig får reda på ursprunget på vegetabiliskt fett och vegetabilisk olja, med största sannolikhet så är det palmoljan som kommer från palmodlingar som står på regnskogsskövlad mark. Den höga efterfrågan på billig palmolja leder till att alltmer regnskog avverkas för att kunna odla palmer, det är en utveckling som vi inte ska stötta och senast igår ifrågasatte jag en producent som var i köket på jobbet som presenterade en vara som innehöll palmolja.

det är en utveckling som vi inte ska stötta

Oj oj hur gör jag nu då kan jag bara använda vatten i min matlagning nu?? Absolut inte utan köp äkta vispgrädde utan tillsatser, kanske naturell crème fraiche, kallpressad olivolja, kallpressad rapsolja, riktigt smör, rå kokosolja och vanlig mjölk.

Hemma så använder numera bara riktiga mejeriprodukter som jag har häller/lägger i rätten på slutet som en sluttouch istället, ta med andra ord lite mindre och späd med vatten eller lite mjölk och njut som förr av en bättre rätt för dig och naturen.

Titta gärna på denna soppa som jag toppar med grädde på slutet, den får en krämig och god smak och är nyttig 🙂

Tilläggas är att på jobbet i mitt stora kök så jobbar vi på att få bort alla oäkta produkter också, även om det ställer till rätt mycket pyssel och jobb kring våra viktiga näringsberäkningar av maten för patienterna. Men jag har svårt att tro att genom att använda dessa oäkta produkter så blir maten nyttigare och patienterna blir friskare fortare, så vi gör det jobbet och fortsätter titta och spana efter mer oäkta råvaror.

Titta gärna in på ”äkta vara” som tittar mer på detta och följer upp, jag har lånat en del till min text i inlägget från Kicki Theander på ”äkta vara” här.

Print Friendly, PDF & Email

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  Förr kom mjölken från kon, nu kommer den från Arla.
  -Lars, 5 år
  %d bloggare gillar detta: