Loader

Gastronomisk handbok av Karl Blunck, köksbibel för massor av kockar….

By : | 13 Comments | On : 19 september, 2011 | Category : Hur funkar det?, Jobb inlägg, Roligheter, Tankar, Utveckling

Karl Blunck´s gastronomisk handbok ända sedan 1932

Tycker att det låter äldre än vad jag är men när jag en gång i tiden började min karriär så var det inte så vanligt med kokböcker som nu, storsäljaren för vanliga dödliga hemma i köken var rutiga kokboken. För oss inom restaurangköken fanns det bara en kokbok ” Bluncken” kallade vi den och alla visste vad det var, det är en samling av nyttigheter för köket där du hittar alla garnityren, grunder, såser, facktermer osv allt som man behövde för köket. 

Ända sedan 1932 då den första upplagan utkom har boken varit det svenska gastronomiska standardverket, men den har tappat mark och status vilket i och för sig är förståeligt för våra moderna kök har mycket mera nytänk och floran av kokböcker är enorm. Målet med Blunken var att behålla stommen av det klassiska franska restaurangköket, samtidigt som moderna rätter och beredningsmetoder fått större utrymme. Men även om jag förstår tycker jag att det är sorligt att den inte används mer under utbildningen då den har med alla grunder, grunder som är samma i alla kök och som fortfarande står sig i det moderna köket.

Jag kan se idag att många av dom unga kockar som vi ser komma ut saknar dom mest banala grunderna i matlagningen, grunder som all matlagning grundar sig på och vars dåliga baskunskaper inte låter dom kunna utveckla det nya köket i framtiden. För att bli en riktigt bra kock så krävs det en enorm träning och envishet, och precis som för vilket proffs som helst så ligger allt i grunderna i början på karriären.

Om du tänker dig en professionell karriär i köket och aldrig hört talas om Bluncken, försök att hitta ett ex och börja plugga på lite. Är du ett hemma proffs som vill lära dig mer och förstå mer om grunderna, försök att hitta ett ex du med och börja bläddra och hitta inspiration.

Print Friendly, PDF & Email

    Comments (13)

    1. posted by William Ulin on 18 oktober, 2011

      Hej!
      Snubblade in på din sida via google när jag letade efter en Blunck åt en kompis. Vill bara tala om att du inte är ensam om att uppskatta Bluncken och ja, den borde fortfarande vara en obligatorisk bok under utbildningen och finnas i varje seriöst kök. När jag gick kockskolan hade de köpt in KF’s Vår Kokbok som grundbok och visst den var väl ok men den kan ändå inte jämföras med enkelheten i Handboken. Mitt ex är en oerhört sliten köksutgåva med blädderregister från -39 men håller än. Favoritavsnittet är den 40-tal långa listan på Tournedos där i princip endast en har överlevt till i dag. Synd.

      Bästa hälsningar!

        Svara
      • posted by Patric on 18 oktober, 2011

        Halloj!
        Härligt att höra att det är flera som har Bluncken som favorit, jag äger själv två ex. ett arbetsex. som jag haft med mig i köken jag jobbat i och ett som står hemma med mina kokböcker. Hoppas att du hittade ett exemplar åt din kompis, så att även han kan glädjas åt enkelheten i den….

          Svara
    2. posted by Gunnar Gunnarsson on 27 oktober, 2012

      Hej
      Jag är amatör men använder mig av ”Bluncken” lite då och då.
      En mycket bra bok!!

        Svara
    3. posted by Richard Hägg on 26 november, 2013

      Hej!

      Säljer någon av er blunken?

      MVH
      Richard Hägg

        Svara
      • posted by Patric on 27 november, 2013

        Jag har tyvärr ingen att sälja hoppas dock att du kan hitta ett exemplar.

          Svara
    4. posted by Carsten Blunck on 15 september, 2014

      Karl Blunck var min farfar.Jag har en massa recept som han skrev för
      Hemmets Veckotidning 1932. Han kallade sig Mäster Belkå. Detta är fantastisk läsning,
      ingen serverar detta längre, Förlorade ägg med stuvad sparris.Kokt höns med sparris och ris!
      Pastejer med räkstjärtar och sparris. Sparris i ostsås, serveras till kötträtter.

        Svara
      • posted by Patric on 15 september, 2014

        Vad spännande att höra från dig hans kokbok har verkligen inspirerat många kockar, kan tänka mig att det även gäller husmödrar också. Du får jätte gärna dela med dig av recepten så kanske jag kan testa något spännande från din Farfar, min Gastronomiska Handbok är välanvänd och fortfarande en viktig bok bland mina kokböcker..

          Svara
      • posted by Colomba on 8 april, 2017

        Köpte själv ett exemplar på tradera för något år sedan fast den var dyrt ( nära 800kr) men ångrar inget. Visst är den svårt att få tag i men inte helt omöjligt.
        Kolla Bokbörsen/Tradera/Blocket/, då och då dyker den upp där.
        Man kan också lägga annonsen att man söker boken

          Svara
    5. posted by Lena on 25 mars, 2015

      Söker med ljus och lykta efter ett par ex av Bluncken eftersom våra ex är utslitna och behöver ersättas. Vet du var vi kan hitta några, har sökt men inte hittat.

        Svara
      • posted by Patric on 25 mars, 2015

        Hej Lena!
        Roligt att ni också ät fan av Bluncken, tyvärr så har jag inte lyckats lokalisera nya exemplar av den.

          Svara
    6. posted by kjell olofsson on 22 mars, 2018

      hej
      började på rest sofus i göteborg 1965 som 17 åring o bluncken var alltid närvarande i vårt kök. rätt över gatan huserade allan hult som jag kände mycket väl under 70 talet. kul att det fortfarande finns intresse av en av mina mest grundliga kokböcker.
      cheers

        Svara

    Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

    ”Citatet”
    Äter man nyttigt kan man få spela fotboll mot Brasilien. Spagetti är jättenyttigt.
    -Emma, 5 år
    %d bloggare gillar detta: