Loader

Gör skolmåltiden till en norm för framtiden!

By : | 0 Comments | On : 27 januari, 2017 | Category : Blogg, Jobb inlägg, Tankar

När jag tänker på en god fisk kan jag se bilden av den i huvudet direkt, hur min pocherade torsk ligger där på tallriken och när jag trycker till med gaffeln delar den sig i lite lätt i glansiga skivor, jag förväntar mig en lagom sälta med en uns av smörton bakom den härliga smaken av färsk torsk.

Det är givetvis min bild av en läcker fisk som sedan ska ackompanjeras av en läcker äggsås eller kanske en smörtoppad vinsås, men oavsett vilken bild jag har så är det förmodligen inte i närheten av den normbild vår 13åriga gäst har när den vandra in i skolrestaurangen för att äta fisk till lunch. Referensen ligger snarare åt hållet att det ska vara en brödig fiskpanett som serveras med kall sås och helst inte kokt potatis med skal, våra världar skiljer sig åt och jag har byggt upp en helt annan normbild på vad som är förväntningen och min norm.

Oavsett vilket så ligger referensen och normen i betraktarens ögon och den utgår från den grund av erfarenhet jag har som person, så när vi pratar om vilken kvalité vi har i skolmatsalen så är det lätt att missa vems norm vi utgår från i diskussionen.

Låt oss säga att du har tre bilar framför dig utan att du vet vilka märken det är, du skulle förmodligen inte veta vilken som är bästa kvalitén utan du skulle välja utifrån dina referensramar, sätt märken på bilarna som typ KIA, Opel & Mercedes och plötsligt så vet du i vilken rangordning de är i kvalitetsmässigt.

Om du alltid åker KIA så kommer du sätta kvalitetsramen runt den och det blir din norm, åker du alltid mercedes så blir det din norm.

Vad är då normen av kvalitet hos våra gäster i matsalen på skolan? Den är bred, djup, lång och spretar åt alla olika håll och som kock måste du vara extremt flexibel i att kunna tillgodose variationen hos våra gäster, jag är djupt imponerad av alla våra skolrestauranger som klarar av detta dagligen och har så mycket nöjda gäster.

Som vuxen och möjlighet att bestämma lite mera vart vi äter så väljer vi ju ställe efter vad vi är sugna på kopplat till där vi tror att det kan ge oss rätt kvalité enligt vår norm, säger jag hamburgare sägen en del Max eller Mc Donalds för mig är det bland det sista jag tänker på och min norm för en hamburgare är inte i närheten av det pappersinlindade brödet med en köttbit i som finns där.

Men vill jag ha en snabb hamburgare så kanske jag rubbar på mina krav på kvalitén utifrån min norm för att vinna fördel på ett annat område (väntetid), hur är det i skolan kan vi tänka oss att rubba våran norm för att vinna andra fördelar som bättre hälsa och miljö?

I ett modernt skolkök så jobbar man dagligen med att töja och ändra normen hos gästerna till att förstå och gilla den klimatsmarta maten, inte för att man ska eller måste djävlas utan för att det är ett måste för framtidens välfärd och överlevnad.

Personligen så önskade jag att man som förälder och vuxen runt våra barn lärde sig uppskatta det mera och se nyttan av att barnen får en mycket bredare norm, där man lär sig att äta mat som är både klimatsmart och näringsriktig.

Om vi gör måltiden i skolan till något positivt som förälder och vuxen runt barnen och gör klart att det inte är konstigt att servera en måltid som inte innehåller animalier, att bönor är gott, linser är nyttiga, grönsaker gör mig pigg, lagom är bra, slänga är dumt osv så har vi tillsammans gett våra barn en bättre, bredare och smartare norm för att äta i framtiden.

Print Friendly, PDF & Email

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  Den siste jag skulle rådfråga om vad jag ska äta är en läkare. Det är mycket säkrare att konsultera en kypare och inte ett dugg dyrare.
  -Robert Lynd
  %d bloggare gillar detta: