Loader

Grappa en trappa ner..

By : | 0 Comments | On : 28 februari, 2012 | Category : Besök, Hur funkar det?, Privata inlägg, Roligheter, Strike, Utveckling

Grappasorterna som vi testade varav en vart en ny kärlek..

Måndag och klockan ska strax slå 15 jag har en sportlovsdag men nu är det dags att åter bege sig ner i Västerås undrevärld till STRIKEs trevliga restaurang, där jag tas emot av Johan som är eventsäljare  samt Enrico som är restaurangchef och den som bjudit in mig. Vi förflyttar oss in i den uppdukade restaurangen, här finns det finns två bord med vita dukar och glas uppdukade för en provning på ett bord bredvid står några flaskor som skvallrar om inriktning på provningen.  Det är dags att uppleva en för mig helt ny del av Italien idag då jag ska på min allra första grappaprovning en dryck som jag förövrigt inte har någon som helst koll på, mina erfarenheter är nog lika med noll och dom gånger jag provat grappa så har det skett utan någon större njutning från min sida.

Nu hinner jag hinner inte mycket mer än att komma in innan jag får frågan av Enrico – vad tycker du om grappa? jag svarar ärligt att jag är tveksam, men den glöd som Enrico har för drycken går inte att ta fel på när han självsäkert säger att när jag går därifrån så kommer jag att ha ändrat mig och kommer att ha gjort en ny trevlig bekantskap.

Nu kan man ju också undra vad jag gör på en grappaprovning en måndag klockan tre, men den är för personalen på strike och då är det en bra tid i restaurangvärlden i lugnet mellan mellan lunch och middags sittningen. När jag var nere och skrev om vinmakarmiddagen så kom grappan på tal och jag förstod att på STRIKE är grappa något mer, jag fick då frågan om jag ville veta mer om denna ädla dryck och vart nu inbjuden för att få veta lite mer och få lite nytt att skriva i min blogg… Ibland har man lite tur som får uppleva det där lilla extra en vanlig måndag.

Nu är det lite annorlunda med en provning med personalen när det hela tiden händer saker runtomkring som det gör på en restaurang som har öppet, telefonen ringer, någon gäst i baren, någon som kommer in osv, för min egen del så känns det skönt att få vara med under dessa väldigt avslappnade former och få njuta lite av restauranglivet.

Enrico börjar med att läsa upp en lite ur en av STRIKEs första meny där grappa beskrivs med ord som inte för tankarna till någon bättre eller ädlare dryck, det är nu något helt annat med det intresse som finns i restaurangen för grappan och som förmodligen gör STRIKE till den i Västerås med det bredaste grappa utbudet.

Vi får veta att redan under 1400-talet så nämns grappan i skrift, från början så tog vinarbetarna hand om resterna för att blanda med vattnet för att få det då rätt skitiga vattnet att smaka lite bättre. Någon kom sedan på att det smaksatta vattnet kunde destilleras, plötsligt så hade man fått fram den första Grappan som numera måste ha en alkoholhalt på minst 37,5% och max 86%.

Det finns två sorters tillverkning av grappa en hantverkmässig där man kokar ca 200kg åt gången och behåller den bästa delen vid förbränningen där man slänger “huvud” och “svans” något som kräver stor kunskap. Den andra är en kontinuerlig tillverkning i fabriker, där man inte jobbar på samma hantverksmässiga sätt.

Precis som all sprit när den är nydestillerad så är den helt genomskinlig, det är först vid lagringen som den får sin färg och men grappa går utmärkt att dricka även olagrad. Det som ger olika karaktärer till grappan förutom lagringen är precis som vin beroende av druvsort, växtplats samt väder och vind, kommer grappan från ett finare vin så blir den oftare också godare då själva massan som man använder har fått en mildare behandling.

Dom tre sorter som Enrico låter oss pröva idag är:

Grappa Marchesi de’ Frescobaldi e Jacopo Poli som är en olagrad grappa som görs på vinresterna av vin från Luce della Vite och är framtaget av familjen Jacopo Poli som anses vara en av Italiens främsta grappa tillverkare. Grappan har smaker av fikon, aprikos, kanel följt av aningen lakrits

Grappa di brunello riserva som är åldringen som lagrats längst och är gjord på druvan Sangiovese (Brunello) Smakerna som finns här är en mjuk, rund, fin oljig känsla, med inslag av körsbär och russin. Det är en klar skillnad på denna och den olagrade

Grappa di Barbera från piemonte distriktet lagrad i 18 månader och gjord av druvan Barbera här är smaken något stram med massiv frukt. Även här så är skillnaden stor mot den olagrade men den är även skarpare om man jämför med den som lagrats längst.

Innan själva provsmakningen så får vi lära oss lite teknik vid grappaprovningen som att vända grappa glaset upp och ner så att handflatan blir blöt, gnid handflatorna mot varandra så dom blir varma sedan kupa händerna och dra in dofterna som nu blivit mycket mer framträdande av värmen och att alkoholen dunstat. När grappan sedan ska drickas så tar man lite som man sköljer runt i munnen som fluor, andas sedan in genom näsan och svälj avsluta med att andas ut genom näsan.. det ger en helt ny smakupplevelse..

Vår provning gick ut att lära sig förstå och beskriva grappan som onekligen imponerade på mig och öppnade en ny värld, det finns säkert en grappa för varje smak precis som med så många andra drycker. Drick grappan som ett finare vin, pröva dig fram och lär dig älska den, och på STRIKE finns flera sorter att testa sig fram med.

I restaurangen har man har inte bara grappa som dryck utan numera så återfinns det även i några maträtter som i en risotto och en tryffel, och frågan man personalen så kan dom mer om grappan nu och kan hjälpa till att hitta en som passar din smak har du tur så får du en liten lektion av grappamästaren Enrico.

Vill man få en riktig inblick i grappans värld samlar man ihop ett gäng och bokar in en grappaprovning på STRIKE, det är garanterat en upplevelse att höra Enrico berätta om den Italienska drycken som han så brinner för.

Vi får testa att äta lite chokladskum till Grappa di brunello riserva som ger en mycket härlig smakupplevelse, det sägs även att man kan dricka grappan till en matjesill vilket låter spännande och personligen skulle jag då välja den olagrade varianten av grappa. När jag provar dom olika grapporna så hittade jag även flera andra smaker som jag skulle vilja testa med grappa, jag tror att man kan hitta en hel del härliga smakgiftemål mellan grappa och olika färska råvaror.

Hade nu Enrico rätt att jag har fått en ny trevlig bekantskap i denna italienska dryck? jodå en ny trevlig bekantskap vart det där jag hittade en favorit Grappa di Barbera som jag med all säkert kommer att avnjuta flera gånger.

Print Friendly, PDF & Email

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  Utan aptit skall man varken äta eller älska.
  -Eberhard von Minden
  %d bloggare gillar detta: