Loader

Halloj politiker, vart är helheten?

By : | 0 Comments | On : 17 juli, 2011 | Category : Jobb inlägg, Matlagning, Tankar, Utveckling

Hur bra smakar maten här?

När man pratar mat så är det lätt att fastna på smakerna, vilket i själva verket bara är en liten del i hela upplevelsen kring måltiden. När man pratar matupplevelser så brukar man säga att endast 20% handlar om smakerna resten handlar om upplevelser, i form av synintryck, ljud och dofter. En restaurang som doftar fel redan när du kommer in är dömd från början, eller om musiken inte passar in i miljön så kommer det inte heller att funka. Ofta så bestämmer du som gäst dig väldigt fort om det är bra eller dåligt, så ett dåligt första intryck på kommer att sätta prägel på hela ditt besök och är svårt att ändra. Detta är något som ofta försvinner i diskussionerna runt mat, för en måltid består inte bara av maten på tallriken utan en rad saker som sker i synergi till varandra. Saknas en faktor så är det svårt att lyckas med dom andra faktorerna, då krävs det enormt mycket av dom återstående för att det ska bli bra. Detta känner dom flesta till som jobbar i restaurangranchen, och man jobbar alltid på helheter i restauranger. Ta Mc Donald till exempel där man är väldigt noga med att det ska vara rent och snyggt, man har speciella scheman för städningen under hela dagen bara för att du som gäst ska få ett bra första intryck. Man tränar även personalen i kassan som ska vara på ett sätt som gör dig till en speciell gäst här och nu, och så fungerar det överallt för att du ska bli en nöjd gäst.

Eftersom jag jobbar i en offentlig verksamhet så vänder vi huvudet mot våra offentlig ”restauranger” i skolor, äldreboenden och på sjukhus, här så är politiker och allmänhet på hugget och det pratas mycket om kvaliteten på maten. Jag skulle vilja att våra politiker öppnar upp skygg lapparna lite och tittar på helheter, hur är det? är det bara maten som det är fel på när våra elever inte äter i skolan eller det kanske är läge att titta på miljön, upplägget, mottagande osv. Hur är det på sjukhuset där maten är ett moment till i allt som ska vara runt en patient där personalen redan har det tufft att hinna med, varför inte behandla måltiden som den viktiga del i tillfrisknandet som den är. Här måste våra politiker vakna och börja inse att vi kan lägga hur mycket pengar som helst på maten, men resultatet kommer inte att infinna sig förens pengarna läggs på helheten.

Pröva att sätt dig in i en elevs situation där du vet att du har en begränsad tid på kanske 20 – 25 minuter på dig att äta, det är stojigt och lokalen känns jobbig, jag kan lova att när du väl är framme vid maten är allt på så stort minus att det spelar ingen roll om maten kommer från fin restaurangen… det är kört redan.

Hur är det som patient på ett sjukhus? Du har precis vaknat upp efter en traumatisk händelse som placerat dig i sjukhussängen i rummet där det är kalt, sterilt och doften av sjukhus är påtaglig, du hör ljud som inte är bekanta människor som kanske låter obehagligt osv. Redan där har du tappat förtroendet för maten, när du sedan smakar på maten är den ju smaklös eller kanske besk vilket förmodligen beror på medicinen du fått.  Självklart kan vi få till det att du som patient känner sig glad och nöjd efter måltiden, men det kommer inte att ske förens helheten är även här. Så jag hoppas att våra politiker inser att för att vi ska få bättre mat i den offentliga verksamheten så måste vi gasa lite extra och titta på helheter, där man får gå igenom processen från råvaran, tillagningen, serveringen, miljön och presentationen hela vägen till patienten…

Print Friendly, PDF & Email

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  Andra lever för att äta, jag äter för att leva.
  -Sokrates
  %d bloggare gillar detta: