Loader

Helheten styr upplevelsen..

By : | 0 Comments | On : 23 augusti, 2011 | Category : Jobb inlägg, Matlagning, Tankar

Rätt på en gång?

Varje dag så tar du en rad beslut som får konsekvenser, det gäller allt från vilken väg du tar till jobbet till vad du äter. Ibland syns inte konsekvensen av beslutet på en gång, ibland så är det väldigt tydligt direkt. Det gäller i allra högsta grad vad och hur du äter, all forskning visar att kosten är av största vikt. Det råder det ingen tvekan om att det du äter fel idag kan ge konsekvenser framåt i livet, men frågan är vad som är rätt och vad som är fel.

Idag så finns det en mängd olika kostråd att följa, och diskussionerna om deras rätt eller fel är många. Det har fullkomligt exploderat på den marknaden dom senaste 10 åren, och jag får känslan att allt fler människor glömmer bort varför vi äter. Jag tänker inte ge mig in i debaten vilken som är rätt, fel, bra eller dålig, jag är bara less på att det blir så enkelspårigt och allför sällan diskuteras helheten. Att maten enbart handlar om att få i sig rätt näring är en myt hävdar jag, för mig är en måltid fylld av upplevelser. Det spelar ingen roll vilken variant av diet du väljer,  men det ska kännas bra i hela själen när måltiden är avklarad annars kommer det inte att fungera i längden. Nu är det ju inte så enkelt att om maten bara ser bra och presenteras rätt så är det ok, givetvis så är det helheten i måltiden som ger resultat allt från näring, råvaror, upplägg, miljö osv är viktigt. 

Människan är unik som redan väldigt tidigt lärde sig att laga mat, en revolution som började med att vi kom på att göra upp eld och kunde tillaga mat. Efter elden växte kunskapen om matlagningen fort och vi lärde oss att krydda maten med det som fanns runt oss, någon kom på saltets förmåga att höja smaken och för oss här uppe i norr vart saltet dyrare än guld och andra ädelmetaller. För människan är med andra ord maten mer än bara en drift, det är något som får oss att njuta på många sätt.

Det är lätt att glömma bort det som jag tycker är det basala i maten när man lyssnar på alla tyckanden om rätt, fel, olika koster och dieter. En måltid som inte kan tillgodose alla sinnen tror jag inte kan göra oss friskare, möjligtvis kroppsligt så kan vi få kroppen att må bättre. Men den viktiga själsliga biten som faktiskt har en stor betydelse för vårt välbefinnande, kommer inte med en måltid som bara är till för att man måste äta.

Om vi tittar på avancerade rymdfärder så i början såg man till att astronauterna fick i sig rätt med näring, men man glömde bort vikten av smaker, utseende och lukter. Det gjorde att astronauterna inte kände sig nöjda efter måltiden och stämningen sjönk, idag så har man utvecklat rymdmaten så att den smakar luktar och ser bättre ut allt för att höja stämningen ombord. Så för att hitta tillbaka till början så tror jag att vi måste börja titta mer på helheten kring maten, om vi börjar med att titta på oss själva hur gör vi hemma äter vi ihop, vad är det vi äter, hur gör vi när vi lagar maten osv.. Samma sak gäller sedan för oss på sjukhusen eller i offentliga kök, där alla som är en del av måltiden måste börja samarbeta för att skapa en helhet som lockar till alla sinnena. Vad blir då mitt enkla budskap ät det som är bäst för dig, och glöm inte bort helheten av måltiden.

Print Friendly, PDF & Email

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  Gårdagens tidning! det är bara något man äter fish and chips ur.
  -Amy Winehouse
  %d bloggare gillar detta: