Helstekt kalkon med gräddsås, morötter,brysselkål och gele.

Allt serverat och klart med strålande resultat..
För oss är det tradition med Kalkon på julafton den finns kvar sedan tiden jag jobbade med julmat under hela december, då lagom till julafton var man så less på julmaten att vi började med kalkon istället. Visserligen har vi alltid sill och skinka till förätten för den ledsnar jag inte på, så vi har lite ”julmat” kvar på vårat julbord lite gammaldags är man trots allt.
Kalkon är riktigt gott tycker jag och inte så svårt att göra, men man ska använda termometer så att den inte blir torr. För torr kalkon är ingen höjdare så det ska man undvika, såsen är ett eget viktigt kapitel som jag låter koka lika länge som kalkonen är i ugnen. Kalkon brukar generera lite rester som man med fördel använder till en läcker gryta, så spara det som blir över så har du maten till nästa dag också jag återkommer med det receptet.
Helstekt kalkon
– Kalkon så att det räcker ca 400gr /person

Ta det bara lugnt och varligt så är det inga problem att skära upp kalkonen
– 1st Äpple utan kärnhus och klyftat
– 1st Gul lök i klyftor
– 1st Morot i skivor
– Timjan.
– Smör smält
– Salt
– Vit peppar

Upplagd och klar på ett fat, ett blött smör papper på och in i ugnen för värming sedan
1. Se till att kalkonen är tom inuti ofta ligger halsen, hjärta och lever kvar där.
2. Krydda grönsakerna med salt och peppar, fyll sedan kalkonen med dom och några timjan kvistar
3. En del vill binda upp kalkonen vilket jag inte brukar göra, efter som jag ska skära upp den innan gästerna kommer.
4. Gnid in kalkonen med salt och peppar, lägg den på en plåt med bröstet upp.
5. Pensla kalkonen med smöret och ställ i varm ugn på 175° långt ner.
4. Använd termometer den ska upp i 80° och det tar ca 45 minuter/kg kalkon.
5. Ta ut och pensla på nytt smör efter ca en halvtimme och efter ytterligare en halvtimme.
6. När den är klar ta ut och låt den svalna lite innan du skär upp den.
7. Jag börjar med att ta loss vingar och ben, sedan brösten som jag vill ha loss så helt som möjligt för att kunna skiva. Sedan använder jag fingrarna för att ta loss det sista på kråset. När jag lägger upp kalkonen lägger jag fyllningen i botten och sedan småbitar och bröstet ovanpå det, vingar och ben på sidorna.
8. Jag gör kalkonen dagen innan eller tidigt på dagen så den hinner kallna lite innan jag skär upp den, sedan värmer jag på den i ugnen på 70° med en skål vatten i botten i ca 30 minuter.
Gräddsås
– 0,5l Grädde
– 0,5l Vatten
– Halsen från kalkonen och hjärtat. Dela halsen
– 30ml Kyckling fond
– 1pkt Grytgrönsaker, behöver inte skalas men gör grövre bitar
– 20ml Tomatpuré
– 20ml Svartvinbärs gele
– Salt
– Vitpeppar
– 20ml Maizena mjöl
– Smör
1. Stek grytgrönsakerna i smör så att dom får färg, sedan lägger du halsen och hjärta samt i med tomat purén och fräs lite till.
2. Slå på vatten och fonden låt allt koka i någon timme, rör om ibland och slå ev. på mer vatten om det behövs ska täcka grönsakerna hela tiden.
3. Efter någon timme sila ur ordentligt så att alla bitar försvinner, slå sedan på grädde och lägg i gelen låt koka upp för att sedan smaka av med salt och peppar.
4. Red av med maizena genom att blanda ut den med lite kallt vatten, slå på och låt koka upp sedan är såsen klar.
Morötter och Brysselkål.
– 1st nät med Brysselkål

Grönsakerna färdiga att kokas upp
– 4st Morötter
– Salt
– Smör
1. Börja med att ansa brysselkålen skär bort botten och ta bort dåliga blad.
2. Förväll dom i kokande vatten med lite olja i ca 5 minuter, slå på kallt vatten när dom är klara så att dom snabbt kyls ner.
3. Skala morötterna och slanta dom och förväll som brysselkålen.
4. Plocka bort lösa blad från brysselkålen som flyter upp, blanda sedan brysselkål och morötter och lägg dom i kallt vatten i en kastrull.
5. Salta och lägg på några klickar smör, tänk på att vattnet precis ska täcka.
6. Alldeles innan servering kokar du bara upp vattnet och häller av för att servera direkt.
Gelen köper jag färdig så den har jag inget recept på, jag serverade även en sallad med ruccola & babyspenat med coktailtomater i en vinägrett till kalkonen.
posted by Patric on 28 december, 2011
En uppmärksam läsare såg att det blivit fel i gräddsåsen, istället för l så hade jag lyckats skriva dl.
Ett stort tack för hjälpen, nu är det justerat.
posted by Maria Staffan on 15 december, 2013
Nu är det min tur att testa:-) har ju lite att leva upp till…. Kan jag inte göra den på julafton och vi skär upp den när vi ska till och äta, ser festligt ut med en hel kalkon?
/ lilla Mia
posted by Patric on 15 december, 2013
Går kanon att göra den på julafton och skära upp den innan, det kommer att bli riktigt bra 🙂