Loader

Helt rätt men ändå så fel….

By : | 0 Comments | On : 8 februari, 2012 | Category : Hur funkar det?, Jobb inlägg, Matlagning, Tankar, Utveckling

Vår laxpudding till patienterna är även populär när vi serverar den i restaurangerna.

Mats-Eric Nilsson med böcker som Döden i grytan och Den hemliga kocken är någon som jag beundrar i mycket, han bedriver en tuff kamp mot den illa skötta hanteringen av livsmedel och råvaror i fabriker, kök och offentliga miljöer runt om i Sverige. Men samtidigt så kan jag inte låta bli att förundras över hur lätt man blir enkelspårig, i en artikel i SvD kan man läsa om hans upplevelser av maten efter en operation på ett sjukhus i Stockholm.

Han har rätt på några punkter som den gräsliga lådan som maten serveras i men så svart och vitt som han beskriver är det inte, för någonstans måste man ju stanna upp och tänka på hur verklighet och förutsättningar är.

Att som han beskriver det -”iförd obligatorisk vit långskjorta satt jag på en av Stockholms läns landstings många sängkanter och inväntade den första riktiga måltiden efter en lyckad operation”. När maten kommer säger han -”Det smakade heller inte på något sätt illa. Det smakade i stort sett inget alls. I själva verket var det ganska svårt att avgöra vilken av ingredienserna som för tillfället befann sig i munnen. Allt kändes likadant och hade samma konsistens.” Att efter en operation med mediciner och förmodligen även sövd tro att maten ska smaka som vanligt är tyvärr ett misstag som många gör, den tuffa situationen som kroppen varit utsatt för gör att smakerna försvinner och blir bleka. Precis som han beskriver i sin text så blir allt likadant i smak och konsistens, jag förstår viljan att det ska vara som vanligt direkt och jag önskade att man på avdelningarna hjälpe till att förklara att så inte är fallet.

Han har rätt i att tråkig mat inte gör oss friska men maten på sjukhuset är inte bara det som ligger på tallriken, det handlar om en mängd faktorer till som gärna försvinner i debatten och blir väldigt tydligt i Mats-Eric´s artikel.  Att inte ha en större förståelse för att miljö och omgivning har en stor inverkan på maten är konstigt, han tycks även tro att varje avdelning haft ett eget tillagnings kök som lagade maten till varje enskild patient tidigare. Till och med det danska sjukhuskök som han i artikeln hänvisar till, är ett större kök som transporterar maten till patienter och där man använder sig av mice an place i form av cook chill som många har åsikter om.

Tycker nog att det är dags att prata om dom goda exempel som sker runt om i vårt avlånga land, för att visa att det går och fungerar att laga bra mat till patienterna på sjukhusen. Inte göra som Mats-Eric gör och hänvisa till något som han upplevde på ett sjukhus för flera år sedan, han är välkommen att besöka oss i vårt kök där vi gör våra såser utan pulver, slår riktigt potatismos, använder mer färsk fisk, nötkött från svenska gårdar, gör egna pannbiffar och ständigt jobbar mot att bli ännu bättre.

Mats-Eric´s inlägg i SvD.se & äktavara.org

Receptet på laxpuddingen

 

Print Friendly, PDF & Email

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  Aptiten är verkligen otacksam. Ju mer du gör för att tillfredsställa aptiten, desto fortare överger den dig.
  -Okänd
  %d bloggare gillar detta: