Loader

Bland balkar och byggdamm byggs ett modernt hotell i gamla kläder.

By : | 1 Comment | On : 15 mars, 2017 | Category : Besök, Blogg, Hur funkar det?, Privata inlägg, Utveckling

Jag tar på mig en den vita hjälmen på huvudet och en lysande gul varselväst som tydligt visar att jag är en oerfaren besökare på en byggarbetsplats, trots vetskapen att massor av människor vart på besök redan så älskar jag verkligen känslan när man får vara där ”vanliga” besökare inte får vara.

Tillsammans med några kollegor på jobbet ska jag få besöka det maffiga bygget av Västerås nya stora hotell som öppnar i Augusti 2017, det är inget vanligt hotel som byggs i nya lokaler utan allt anpassas till det gamla Ångkraftverket som ligger majestätiskt vid Mälarens kant.

100 år av historia i väggarna

I det 100 år gamla gigantiska Ångkraftveret i Västerås som byggdes för att kunna stötta med el till de nya tunga industrier som snabbt byggdes upp runt sekelskiftet 1900 byter man nu kostym, redan tidigare så har man byggt upp Sveriges första Actionbad i form av kokpunkten i den gamla byggnaden och nu fyller man ut kostymen med ”The Steam Hotel”.

Det är inget dåligt hotell man bygger upp innanför de ståtliga gamla röda tegelväggarna när man nu fyller 18 våningar med 227 rum, 2 restauranger på både entréplan och på 18:e våningen med en fantastisk utsikt, flera barer, stora och små konferenslokaler för upp till 500 gäster samt ett lyxigt spa i världsklass.

Vår ambition är inte att bygga ett hotell, utan att skapa en destination, en plats som berör och väcker känslor till liv

Hela hotellet byggs i en härlig industriromantisk stil där man bevarar de gigantiska stålbalkarna som finns i hela huset, betong, och hårda material varvat med mjuka färger och inredningsdetaljer, något av ESS Group´s vision om att göra saker annorlunda och på sitt sätt.

Vi börjar besöket genom att korsa gigantiska lyftkranar och via det som ska bli lobby och entré gå förbi panna 12 som bevaras som museum kombinerat med bagagerum, sedan genar vi över den stora lobbyn för att få känna på det stora rum som ska bli hotellets största konferensrum med scen och plats för 500 gäster.

Via en utvändig bygghiss tar vi oss sedan hela vägen upp till våning arton, trots den skramliga resan som kan få vem som helst att tappa andan och känna en lätt höjdrädsla så är det värt varenda skramlig meter upp.

Utsikt över Mälaren och Västerås får mig att redan längta till mitt första besök på toppen av huset med restaurang och bar öppen, tänk att få njuta av en skimrande solnedgång här med lite trevligt småplock på bordet och ett sprudlande glas champagne i handen.

Efter att fått njuta av utsikten åt alla väderstreck på toppen av byggnaden så skramlar vi oss ner till våning sju, här kommer vi direkt in i den del som ska bli husets fantastiska spa avdelning med ett läckert ångspa, stor bastu, varma hällar, behandlingar, brasrum och en utepool vid ett härlig grönskande uterum med egen bar.

Elementärt, min käre Watson

Sedan fortsätter vi trappvägen ner till våning fyra där vi hittar en härlig hotellkorridor som trots papper på golvet och släckta lampor vittnar om den spännade indusstriromantiska stilen som följer med som en röd tråd genom alla våningar. Här hittar vi även rummen 412 & 413 som är två härliga visningsrum, i rummen kan jag nästan känna doften av pipan som Sherlock Holmes håller i handen när han sittandes i fåtöljen säger ”Elementärt, min käre Watson”.

Rummen vittnar om den unika stil som man eftersträvar på hotellet där man låter bjälkar och balkar ta plats där de står, och har inredning som följer med i de spännande detaljer och fotografier som andas byggnadens historia..

Från våning fyra beger vi oss sedan vidare ner mot våning två där det första vi stöter på är bygget av en liten bio och hur man gör plats för diverse spännade aktiviteter, här kommer man kunna samla sig efter sin konferens, spa besöket eller inför en middagen och vill man äta mer avskilt finns här även två matsalar för ”Private Dining”,

Kan nästan känna doften från grillen

Därefter så är det bara en otroligt häftig trapp ner till entréplan som får tankarna om husets historia att fladdra förbi, nedanför trappen hamnar vi i hjärtat av den steakhouse influerade restaurangen som ska vara här med en öppen grill som ska locka till sig både hotelgäster och Västeråsare.

Huset andas historia

När vi sedan lämnar den ståtliga byggnaden och tittar upp mot alla de arton våningarna så slås man av vilket otroligt projekt man startat när man började bygga hotellet, och jag som älskar gamla hus med själ blir väldigt positivt överraskad över hur man jobbar med att bevara känslan av den själ som finns i huset med dess viktiga historia.

Tackar!

Ett stort tack till Marlene och Karin som tog sig god tid att berätta och visa oss detta magnifika projekt, nu ser vi fram emot den 2017-08-01 då ”The Team Hotel” öppnar.

Vill du veta mer?

The Steam Hotell

Kokpunkten Actionbad

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  Vi bör nog inte gå för långt i vår strävan efter äkthet. Vill vi egentligen att det ska finnas sjömän i sjömansbiff?
  -Carl Hammarén
  %d bloggare gillar detta: