Loader

Hur bra kök har vi i Västmanland och Uppsala läns landsting?

By : | 0 Comments | On : 13 mars, 2012 | Category : Hur funkar det?, Jobb inlägg, Roligheter, Tankar, Utveckling

Visserligen så lagar vi maten i lite större grytor, men det är långt ifrån någon maskin som tillagar maten. Här är en av våra kockar som rör ut kryddorna i en sås..

I SVD.se kan man idag läsa att Stockholm nu väljer att inte fortsätta kontraktet 2015, med nuvarande leverantör av sjukshusmaten. I stället ska sjukhusen själva få större makt att bestämma hur och var maten de serverar ska lagas, det framgår i den måltidsutredning Stockholms läns landsting gjort och som tas upp i produktionsutskottet i dag.

Beslutet ger sjukhusen möjlighet att skaffa egna tillagningskök, men de kan också bestämma sig för att fortsätta beställa industrilagad mat som värms i microvågsugn. När det sker om- och nybyggnationer måste sjukhusen dock utreda eget tillagningskök som ett alternativ, och de ska också leva upp till en vision som bland annat går ut på att servera god och smaklig mat anpassad efter individuella behov.

Det är roligt att läsa att man även tittar på perspektivet att mat inte bara är något som ska vara hygieniskt och näringsriktigt, utan att den lyfts upp som en upplevelse som jag brukar hävda att måltiden är där alla 5 sinnen ska få sitt. Precis som jag tidigare sagt så hoppas jag att man inser att det fortfarande handlar om mat som ska levereras till avdelningar och patienter, att alla delar i kedjan måste känna sitt ansvar att lyckas och att vägen till patienten fortfarande kommer att innefatta en transport.

Roligt att i SVD kunna läsa om det privata alternativet Stockholms Sjukhem som lagar nästan all mat i det egna köket, varje dag finns tre alternativ och det går också att lämna egna önskemål till kocken. Målet är att 14 procent av maten ska vara ekologisk, och att så mycket som möjligt av maten ska vara närproducerad.

Med det sagt så konstaterar jag att vi har kommit en bit på vägen vad det gäller Sveaköket där vi lagar vi nästan all mat själva i köket, vi har 6 grundrätter att välja på plus ett 30 tal till som ingår i specialkosten. Vi har i år 25% ekologiskt som mål och vårat nötkött är närproducerat i våra län, matrester blir till biogas och driver bland annat bussar i länet. Med andra ord så har vi kommit långt redan på sjukhusen i Västmanland och Uppsala län, visserligen är det bara ett kök men här jobbar vi hårt konstant med att höja kvaliteten på våran mat. Som ett led i det så har vi tittat över en hel del råvaror så vi använder numera mer färskt kött där allt nötkött är färskt idag, även mycket av fisken är idag färsk när både lax och sej kommer färsk. För att öka kvaliten och känslan i maten idag så har vi satsat på att tillaga mer mat själva i köket, idag gör vi alla pannbiffar själva, såser, grytor, potatismos, gratänger, desserter, helt utan konstigheter och på samma sätt som i vilket kök som helst då matlagning är själen och hjärtat i köket enligt mig.

Kanske är det detta som gör att vi idag får många studiebesök av intresserade landstingskök från olika delar av Sverige, vi har kommit en bit på vägen men är absolut inte klara utan vi jobbar på att bli bäst i Sverige.

Print Friendly, PDF & Email

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  Några har smak för det ena, och några för det andra, därför blir alla flickor gifta och all mat uppäten.
  -Svenskt ordspråk
  %d bloggare gillar detta: