Loader

Har du prövat måltidsdrycken vatten?

By : | 0 Comments | On : 3 januari, 2012 | Category : Hur funkar det?, Jobb inlägg, Privata inlägg, Tankar, Utveckling

Sockret i läsken gör att vi "måste" ha mer och inte nöjer oss med ett glas..

Jag kommer ihåg hur min far berättade hur stort det var med läsk i hans barndom, då fanns det bara en sort som var sockerdricka den drack man när det var fest. När jag var barn var det samma sak även om sorterna var fler och den var betydligt billigare, men läsk drack man till lördagen när det var lite festligare. Idag finns det inget festligt kvar över läsken den dricks när som helst, och den är lika naturlig som att dricka vatten för många.

Nu är jag kanske lite gammalmodig för jag håller hårt på att läsken ska vara en festligare dryck, i veckorna dricker vi vatten eller mjölk till maten läsken kommer möjligtvis fram på lördagskvällen i lagom mängd. Kanske är det lättare att göra så när man äter hemma, för en måltid på någon hamburgerrestaurang eller liknande medför säkert automatiskt för många att läsk dricks till.

Nu finns det en studie som presenteras i American Journal of Clinical Nutrition, där forskare inte kan se att läskdrickarna blev fetare än andra. Däremot ökade deras inlagring av fett i levern dramatiskt, vilket kan leda till exempelvis diabetes och skrumplever. Socker i sig gör ingen fet däremot så lurar socker kroppen att lagra fettet, man ser med andra ord till en början inte vad som händer på insidan när sockret i läsken som skapar ”den dolda” fettinlagringen. Socker skapar även ett beroende som är precis lika allvarligt som vilket beroende som helst, och när vi väl börjar stoppa i oss dricker/äter vi nästan alltid för mycket.

Och nej byt inte ut läsken mot någon lightläsk för sötningsmedel är precis lika onyttiga, utan välj den utmärkta måltidsdrycken vatten istället.

Mer om ämnet på SVT.se DN.se

Abstraktet

 

Print Friendly, PDF & Email

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  Den sundaste gymnastiska övningen är att i rätt tid resa sig från matbordet.
  -Giorgio Pasetti
  %d bloggare gillar detta: